Prave vježbe za vas: Na ovim dijelovima tijela se nakuplja najviše sala

Radiosarajevo.ba
Prave vježbe za vas: Na ovim dijelovima tijela se nakuplja najviše sala
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ukoliko ste primijetili da vam se masno tkivo najviše nakuplja na određenom dijelu tijela, onda su ove vježbe prave za vas.

Proizvodnja masnoća povezana je sa određenim zdravstvenim navikama, stoga je potrebno odabrati režim prehrane i vrstu fizičke aktivnosti koje će vam pomoći da smršate.

61108110-tijelo-djelovi-kriticni-trbuh-bedra.jpg - undefined

Pixabay: 61108110-tijelo-djelovi-kriticni-trbuh-bedra.jpg

Ovih pet područja je najkritičnije na vašem tijelu, stoga evo preporuke sa Healthyfoodshouse.com kako se riješiti sala...

Gornji dio tijela

Masno tkivo najviše se skuplja na stomaku, leđima, ramenima, predjelu prsa i na rukama do lakta. Za sve je kriva prehrana i nedostatak fizičke aktivnosti. Počnite unositi 500 do 1000 kalorija manje dnevno, pet puta sedmično vježbajte 30 do 60 minuta, a najbolje će biti kardio vježbe (vožnja bicikla, brzo hodanje). Uključite i vježbe za gornji dio tijela poput sklekova, trbušnjaka...

Dio stomaka od pupka i lumbalni dio leđa

Ako se najviše debljate u području stomaka to može biti znak pretjeranog rada hormona stresa kortizola. Hranite se što zdravije, jedite puno vlakana, vitamina, minerala uz kombiniranje vježbi koje uključuju i tehnike za lakše podnošenje stresa, kao što su joga i pilates.

Ukoliko ste stalno naduti (bez prisutnosti sala na leđima) to može biti posljedica poteškoća s disanjem ili pretjerane konzumacije alkohola. Smanjite unos alkohola ili posjetite liječnika ako imate problema s disanjem.

Područje stomaka od prsa i cijela leđa

Ako ovdje imate masnog tkiva, to je znak da niste dovoljno fizički aktivni i da se hranite loše, odnosno da preskačete obroke i da se prejedate. Pokušajte jesti pet umjerenih obroka dnevno, jesti manje porcije i što više zdrave, niskokalorične hrane. Uz to budite i više fizički aktivni, hodajte, plivajte te prakticirajte vježbe za leđa i vježbe za trbuh.

Stomak, bedra i stražnjica

I ovo je jasan znak da niste fizički dovoljno aktivni. Fokusirajte se na vježbe izdržljivosti za donji dio tijela, a odličan izbor bit će kružni treninzi i vožnja bicikla.

Stomak, stražnjica i cijele noge

Ova područja obično se debljaju kada ste trudni. Kod ovog problema vrijede isti savjeti kao pod prethodnom stavkom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije