Po receptu naših starih: Naučite kako se pravi kiseli kupus
Starinski recepti su uvijek najbolja opcija prilikom pravljenja zimnice. Pogledajte kako da napravite kiseli kupus koji se neće kvariti!
Novi recepti za kiseli kupus obično počinju riječima – na toliko i toliko kupusa (ili vode) ide toliko soli… Međutim, stari domaćini nikada nisu kupovali so baš po takvoj mjeri, već je u kući morala da postoji dovoljna rezerva. Oni su se pripremali za ostavljanje kupusa za zimu na sljedeći način – kupovinom najboljeg kupusa!
Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i provjerite da li kupus ima slatkast ukus. Ako ima, to je pravi, a ako je blago ljut, bolje ga potrošite za salatu ili kuhanje, a za burence tražite neki drugi.
Fury je bio siguran u svoju pobjedu: Pogledajte njegovu reakciju kad je Usyk proglašen pobjednikom
Vrijeme je za zimnicu: Ovo je recept za jednu od najukusnijih
Takođe, provjerite da slučajno nema puževa u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati. Dobre su one sorte koje imaju tanje "žile", a kažu da je najbolji tzv. "futoški" kupus.
Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova, a onda zarežite svaki korijen "na plus" i izvadite sredinu što više možete. U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih redajte pažljivo jednu uz drugu.
Glavice ne smiju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane.
Otvor u korijenu, u kome je sol, ostaje okrenut na gore.
Dok redate glavice, sa strane uglavite i plastično crijevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.
Pravo vrijeme za omiljenu namirnicu: Brzi recept za najbolji domaći ajvar
Kad poredate glavice, postavite plastičnu rešetku i pritisnite kamenom i ostavite preko noći da kupus odstoji. Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo.
Potom razmutite sol u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan. Prelijte kupus, zatvorite i već sutradan provjerite da li treba dodati još ove tečnosti.
Čim se miris kupusa promijeni, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan. Crijevom izvucite pun lonac rasola s dna bureta, pa ga prelijte odozgo preko kupusa. Ponovite proceduru nekoliko puta.
Kada kupus dostigne željeni nivo kiselosti, dodajte u bure vinobran pažljivo prateći uputstva na kesici, a u skladu s količinom kupusa, piše Yumama.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.