Po receptu naših starih: Naučite kako se pravi kiseli kupus

0
Radiosarajevo.ba
Po receptu naših starih: Naučite kako se pravi kiseli kupus
Foto: Telegraf / Kupus

Starinski recepti su uvijek najbolja opcija prilikom pravljenja zimnice. Pogledajte kako da napravite kiseli kupus koji se neće kvariti!

Novi recepti za kiseli kupus obično počinju riječima – na toliko i toliko kupusa (ili vode) ide toliko soli… Međutim, stari domaćini nikada nisu kupovali so baš po takvoj mjeri, već je u kući morala da postoji dovoljna rezerva. Oni su se pripremali za ostavljanje kupusa za zimu na sljedeći način – kupovinom najboljeg kupusa!

Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i provjerite da li kupus ima slatkast ukus. Ako ima, to je pravi, a ako je blago ljut, bolje ga potrošite za salatu ili kuhanje, a za burence tražite neki drugi.

Pogledajte kako igrači Željezničara slave 1. maj: Zajedničko druženje i nezaobilazan roštilj

Pogledajte kako igrači Željezničara slave 1. maj: Zajedničko druženje i nezaobilazan roštilj

Vrijeme je za zimnicu: Ovo je recept za jednu od najukusnijih

Vrijeme je za zimnicu: Ovo je recept za jednu od najukusnijih

Takođe, provjerite da slučajno nema puževa u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati. Dobre su one sorte koje imaju tanje "žile", a kažu da je najbolji tzv. "futoški" kupus.

Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova, a onda zarežite svaki korijen "na plus" i izvadite sredinu što više možete. U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih redajte pažljivo jednu uz drugu.

Glavice ne smiju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane.

Otvor u korijenu, u kome je sol, ostaje okrenut na gore.

Dok redate glavice, sa strane uglavite i plastično crijevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.

Pravo vrijeme za omiljenu namirnicu: Brzi recept za najbolji domaći ajvar

Pravo vrijeme za omiljenu namirnicu: Brzi recept za najbolji domaći ajvar

Kad poredate glavice, postavite plastičnu rešetku i pritisnite kamenom i ostavite preko noći da kupus odstoji. Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo.

Potom razmutite sol u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan. Prelijte kupus, zatvorite i već sutradan provjerite da li treba dodati još ove tečnosti.

Čim se miris kupusa promijeni, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan. Crijevom izvucite pun lonac rasola s dna bureta, pa ga prelijte odozgo preko kupusa. Ponovite proceduru nekoliko puta.

Kada kupus dostigne željeni nivo kiselosti, dodajte u bure vinobran pažljivo prateći uputstva na kesici, a u skladu s količinom kupusa, piše Yumama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije