Ovo su namirnice koje treba izbjegavati ako vas muči grlobolja

Radiosarajevo.ba
Ovo su namirnice koje treba izbjegavati ako vas muči grlobolja
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Grlobolja je česta u zimsko doba godine, a i pretproljetne promjene vremena ne idu u prilog.

Koliko je god važno da za vrijeme grlobolje svojoj prehrani dodate neke namirnice koje će smanjiti simptome bolesti i ojačati imunitet, postoje i one koje treba izbjegavati jer stanje mogu pogoršati.

Kiselo voće

Najčešće najkiselije voće sadrži i najviše vitamina C pa dodavanje tog voća u redovnu prehranu može pojačati imunološki sistem. Ipak, voćke kiselog ukusa za vrijeme grlobolje mogu pogoršati bol pa izbjegavajte ananas, jagode, mango, naranče, grejp, limun i limetu. Vitamina C i drugih tvari koje jačaju imunitet ima i u mnogim vrstama povrća koje uopće nisu kisele, kao što su brokule i karfiol.

Paradajz

On je dobar izvor vitamina C, ali s obzirom da je kiseo, trebalo bi ga isključiti iz prehrane dok grlobolja ne prođe. Ne bi bilo loše izbjegavati i proizvode koji su na njemu bazirani, kao što su umak od paradajza, pizza, lazanje ili čili, piše 24sata.hr.

Začinjena hrana

Sve što je jako začinjeno može pogoršati bol u grlu, čak i kad su ti začini odlični za imunitet. Izbjegavajte, na primjer, čili, koji najčešće u sebi ima i crvenu papriku i curry i biber.

Tvrdi ili hrskavi proizvodi

Čips, kokice i pereci mogu ogrebati grlo i produžiti razdoblje oporavka.

Kafa i alkohol

Kafa može uzrokovati iritaciju u grlu, što pogoršava pridružene simptome. Alkoholna pića pak, osim što dodatno upale grlo, unose i toksine u organizam. Osim toga, i kafa i alkohol u većim količinama mogu uzrokovati dehidraciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije