Ove namirnice će vam sigurno pomoći da se riješite sala sa trbuha

0
Radiosarajevo.ba
Ove namirnice će vam sigurno pomoći da se riješite sala sa trbuha
Foto: Ilustracija / Ilustracija / Dijeta

Kažu da se trbušnjaci ne izrađuju u teretani, nego u kuhinji. Ispostavilo se da se ta poslovica manje odnosi na ono što radite u kuhinji, a više na ono što ne radite.

Možete si pripremiti brokulu na pari i pečenu piletinu za sva tri obroka, ali ako ne budete umjereni tokom vremena za užinu, mogli biste poništiti sav svoj teško zasluženi napredak, piše Best Life

"Jedna stvar koja je zajednička većini ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom jeste da neprestano jedu tokom dana. Puno je bolje za užinu jesti obroke, a ne grickalice", rekao je fitness trener Gerard Hall, fitness trener i influencer.

Sead je donirao bubreg najboljem prijatelju: Molio sam dragog Boga da se sve podudari

Sead je donirao bubreg najboljem prijatelju: Molio sam dragog Boga da se sve podudari

Ali, budimo razumni. Grickanje je jedan od najvećih životnih užitaka; ni od koga, čak ni od onih koji žele smršati i ukloniti salo s trbuha, ne treba očekivati ​​da će se u potpunosti odreći grickalica. I na tom planu ima dobrih vijesti. Prema Hallu, tri međuobroka nisu samo prihvatljiva, već aktivno podupiru sve ciljeve topljenja sala na trbuhu.

Prva stvar koju trebate znati o trbušnoj masnoći je da je ona donekle drugačija od masnoće koja se nalazi dna drugim dijelovima tijela. Općenito govoreći, ljudska tijela imaju dvije vrste masti. Potkožno masno tkivo je sloj masti koji se nalazi neposredno ispod vaše kože. Ali, oko vašeg trbuha, dublje u crijevima, pronaći ćete visceralnu mast.

Najzdravije, a zanemareno povrće na svijetu bogato vitaminima i antioksidansima

Najzdravije, a zanemareno povrće na svijetu bogato vitaminima i antioksidansima

Visceralna masnoća biološki je namijenjena za zaštitu vaših organa, pa je zapravo zdravo imati nešto nje na tijelu. Ali ipak morate držati razinu visceralne masti pod kontrolom. Prema klinici Mayo, visok omjer trbušne masnoće povezan je s nizom zdravstvenih stanja, uključujući, ali ne ograničavajući se na apneju za vrijeme spavanja, visoki krvni pritisak i bolesti srca.

Za topljenje sala na trbuhu nije potreban poseban režim ili prilagođena dijeta. Klinika Cleveland primjećuje da su uglavnom metode za gubljenje sala na trbuhu više-manje iste kao i metode za gubljenje bilo koje druge vrste sala: redovno vježbanje, spavanje punih osam sati i usvajanje uravnotežene prehrane. Kada je u pitanju vaša prehrana, zamjena vaših standardnih međuobroka za ova tri može pomoći.

Tvrdo kuhana jaja: Vjerojatno se oslanjate na jaja kao kamen temeljac doručka s niskim udjelom masnoće, s visokim udjelom bjelančevina ili kao dodatni protein uz postojeći obrok. Ali, većina jela od jaja obiluju uljem ili maslacem, a ni jedno ni drugo nisu pouzdani saveznici u vašem cilju topljenja sala na trbuhu. Rješenje? Skuhajte ih!

Doktor otkrio: Evo kako bijeli hljeb možete učiniti zdravijim

Doktor otkrio: Evo kako bijeli hljeb možete učiniti zdravijim

"Ako vam je teško kontrolisati svoju glad, uvijek biste trebali držati malo tvrdo kuhanih jaja u frižideru. Svaki put kad ogladnite, a nije vrijeme za obrok, samo uzmite jaje ili dva i pojedite bjelanjke. Bjelanjci jedva da imaju kalorija, ali će vas zasititi", preporučuje Hall. Prema uslovom da se ne ostavljaju na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Svježi sir: "Svježi sir je izvrstan međuobrok prije spavanja jer ne sadrži ugljikohidrate i pruža protein dugog djelovanja koji se zove kazein", kaže Hall.

Šta je kazein? U usporedbi s dobro poznatim prehrambenim namirnicama poput sirutke i životinjskih proteina, kazein je pomalo zapostavljen. Prema Klinici Cleveland, kazein ima nekoliko prednosti koje nisu zapažene. Uz sve standardne prednosti proteina - poput smanjene gladi i povećanja mišićnog rasta - kazein se također sastoji od svih devet esencijalnih aminokiselina i dobar je izvor kalcija za jačanje kostiju.

Pet prirodnih tretmana za strije: Očuvajte ljepotu kože bez napora

Pet prirodnih tretmana za strije: Očuvajte ljepotu kože bez napora

Prirodni maslac od kikirikija: Postoji razlog zašto maslac od kikirikija vole planinari, penjači i drugi sportaši na daljinu: ništa vas ne zasiti brže niti vas drži duže sitima.

"Dvije do tri kašike prirodnog maslaca od kikirikija trebale bi biti dovoljne da utaže glad", napominje Hall. Samo biste trebali biti posebno oprezni kako biste osigurali da dobijete samo prirodnu vrstu maslaca od kikirikija. Provjerite popis sastojaka za nezdrave dodatke poput soli, šećera ili palminog ulja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije