Najzdravije, a zanemareno povrće na svijetu bogato vitaminima i antioksidansima

0
Radiosarajevo.ba
Najzdravije, a zanemareno povrće na svijetu bogato vitaminima i antioksidansima
Foto: Instagram / Potočarka

Nakon zimske sezone obilježene teškom i masnom hranom, dolaskom proljeća važno je usmjeriti se na izbor lakše probavljivih namirnica bogatih vitaminima. U tom kontekstu, potočarka se ističe kao izvrstan izbor.

Ova trajna zeljasta biljka iz porodice kupusnjača proglašena je najzdravijim povrćem na svijetu, postigavši savršen rezultat na Indeksu agregatne gustoće hranjivih tvari (ANDI) s ocjenom 1000 od 1000.

Potočarka, nazvana i "biljkom čistih voda", raste na izvorima čiste vode, uz potoke, rijeke i obale jezera. Bogata je organskim mineralima i vitaminima te je posebno korisna za pospješivanje rada endokrinog sustava zahvaljujući visokom udjelu sumpora.

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Također, potočarka je bogata vitaminima poput K, mangana, bakra i željeza te se preporučuje kod osteoporoze, Alzheimerove bolesti i slabokrvnosti.

S obzirom na svoj nutritivni sastav, potočarka se ističe kao snažan antioksidans, često preporučen za regulaciju holesterola. Sadrži samo 11 kalorija na 100 grama lišća, što je čini idealnim dodatkom prehrani bez grižnje savjesti. Njezino lišće može se konzumirati svježe u salatama, dodavati u sendviče ili pripremati u svježim sokovima i čorbama, piše Živim.

Krenite u uzgoj mahuna: Savjeti za uspješno sijanje u vrtu već sada

Krenite u uzgoj mahuna: Savjeti za uspješno sijanje u vrtu već sada

Ideja za ručak

Sastojci:

  • šolja i pol ječma
  • 2 šolje borovnica
  • šolja tanko narezanog komorača
  • 2 šolje potočarke
  • narandža
  • ljubičasti luk, tanko narezan
  • avokado, tanko narezan
  • 1/4 šolje oraha

Preljev od citrusa:

  • 1/2 šolje svježeg soka naranče
  • 1/4 šolje maslinova ulja
  • 1-2 kašike sitno sjeckanog crvenog luka
  • 2 kašike crnog vinskog octa
  • kašika meda
  • 1/2 kašike soli

Priprema:

Stavite ječam u lonac s četiri šalice vode. Kad proključa, smanjite vatru, poklopite i kuhajte jedan sat. Ocijedite i ohladite. Narežite sve povrće.
U tanjur složite ječam (količina je dovoljna za četiri porcije), ostale sastojke - borovnice, komorač, crveni luk, potočarku, avokado, kriške naranče i orahe.
Napravite preljev tako da pomiješajte sve sastojke i prelijte preko povrća.

Salata od potočarke

Sastojci:

  • šaka zelene salate
  • šaka potočarke
  • 2 luka
  • 1 naribana tikvica
  • 2 mrkve
  • 4 rajčice
  • 3-4 kašike suncokretovih sjemenki

Priprema:

  • Natrgajte salatu na manje komade. Nasjeckajte luk, naribajte mrkvu i tikvicu. Rajčice narežite na četvrtine.
  • Prelijte dresingom po vašem izboru

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije