Krenite u uzgoj mahuna: Savjeti za uspješno sijanje u vrtu već sada

1
Radiosarajevo.ba
Krenite u uzgoj mahuna: Savjeti za uspješno sijanje u vrtu već sada
Foto: Pexels / Kad je vrijeme sijati mahunarke

Visoke temperature ovih dana potiču rano sijanje mahuna u vrtu. Iako je uobičajeno sijati ih krajem aprila, entuzijastični vrtlari već sada mogu isprobati svoju sreću. Međutim, važno je pratiti vremensku prognozu, jer mahune nisu otporne na niske temperature i vlagu, posebno na mraz.

Kad je riječ o sadnji, mahune se mogu sijati u redove ili kućice. Ako se odlučite za redove, razmak između biljaka trebao bi biti pet centimetara za niske sorte, dok je za visoke sorte potrebno osigurati osam centimetara razmaka te im pružiti potporu pomoću štapova.

Alternativno, možete ih sijati u kućice, stavljajući četiri do pet sjemenki u svaku.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Idealno mjesto za sadnju mahuna je na sunčanom području s rahlim i blago kiselim tlom. Dubina sadnje ovisit će o kvaliteti tla, ali općenito je preporučeno da sjeme posadite na dubinu od dva do četiri centimetra.

Važno je zapamtiti da mahune treba rotirati svake četiri godine, a u međuvremenu na tom području vrta možete uzgajati papriku ili paradajz, jer mahune obogaćuju tlo dušikom.

Kada je riječ o njezi, važno je pravilno zalijevati biljke. Nedostatak vode može utjecati na formiranje mahuna, stoga je važno osigurati dovoljnu količinu vlage, posebno tokom cvatnje. Kako bi biljke bile zdrave i rodile obilno, preporučuje se i redovno prihranjivanje kalcijem i dušikom te provođenje redovnog okopavanja.

Uz pravilnu njegu i pažnju, uzgoj mahuna može biti izuzetno zadovoljavajući i donijeti obilan urod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije