Kuhinjske krpe nemojte nikada prati zajedno sa ovim: Raširit ćete bakterije

0
Radiosarajevo.ba
Kuhinjske krpe nemojte nikada prati zajedno sa ovim: Raširit ćete bakterije
Foto: Pexels.com / Kuhinjske krpe

Kuhinjske krpe perite na normalnom ili dužem pranju, te koristite najveću moguću temperaturu. Time se ubijaju sve bakterije koje su se mogle nakupiti.

Korištene kuhinjske krpe nikad nemojte prati s odjećom u mašini za veš, pogotovo ne s bijelim vešom, ma koliko bili sigurni da je to uredu zbog visokih temperatura na kojima se veš pere. Na na manjim temperaturama lako može doći do toga da bakterije koje su se nakupile na krpama pređu na veš i kontaminiraju ga, pa ćete na kraju imati veš prljaviji nego što kad ste ga ubacili u stro, piše PopSugar

Naravno, bacanje je novca to da ih same perete u mašini, no uz nekoliko trikova možete doći do toga da sakupite dovoljno krpa za pranje, ili da ih ipak možete oprati s dekicama, prekrivačima i sličnom tkaninom. Evo nekoliko savjeta:

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Pustite da se osuše na zraku

Bilo da ste krpom pokupili proliveno vino, vodu sa pulta oko sudopera, ili obrisali masne mrlje sa stola, velika je vjerovatnoća da će kuhinjska krpa vrlo brzo biti vlažna i usmrdjeti se, piše 24sata.

U tom slučaju važno je ostaviti ih da se dobro osuše na zraku prije nego što ih bacite u mašinu, kako biste spriječili rast i širenje plijesni i gljivica. Jednostavno ih objesite na kukicu, ručku štednjaka ili raširite na pultu, prije nego što ćete ih staviti u korpu za veš.

Perite ih odvojeno od ostalog rublja

Cilj vam je da ostaci hrane, bakterije i klice ne završe na omiljenoj pidžami ili donjem vešu. Naravno, nije lako nakupiti dovoljno krpa za samostalno pranje, pogotovo ako često koristite ubrus. No, možete ih ubaciti u mašinu s dekicama, prekrivačima i sličnom tkaninom, kako bi se uštedjelo vrijeme i voda.

Perite ih na visokoj temperaturi

Kuhinjske krpe perite na normalnom ili dužem pranju, te koristite najveću moguću temperaturu. Time se ubijaju sve bakterije koje su se mogle nakupiti. Ako se u mašini nalaze drugi odjevni predmeti, važno je osigurati da te postavke neće oštetiti odjeću, stoga uvijek prvo pročitajte naljepnice na odjeći. 

Posuđe ne biste smjeli brisati papirnatim ubrusima: Novo istraživanje otkriva razloge

Posuđe ne biste smjeli brisati papirnatim ubrusima: Novo istraživanje otkriva razloge

Izbjegavajte korištenje omekšivača 

Omekšivač odjeći daje mekoću i ugodan miris, no na kuhinjskim krpama može ostaviti trag, što ih čini nehigijenskim za svakodnevnu upotrebu. S druge strane, ako je riječ o bijelim krpama, dodajte malo izbjeljivača, kako bi skinuo sve mrlje od hrane i masti.

Možete ga dodati u ladicu mašine ili direktno na krpe u bubnju, a osim što izbjeljuje, dodatno će doprinijeti ubijanju bakterija. Opet - pazite na drugu odjeću i nipošto nemojte dodavati izbjeljivač ako drugoj odjeći u mašini ne odgovara. 

Krpa s kojom ste obrisali vlažni pult prije nego što ju stavite na pranje obavezno se mora osušiti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije