Doktor otkrio: Evo kako bijeli hljeb možete učiniti zdravijim

0
Radiosarajevo.ba
Doktor otkrio: Evo kako bijeli hljeb možete učiniti zdravijim
Foto: Collage / Doktor i bijeli hljeb

Doktor Karan Raj, hirurg i autor u Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva, izazvao je šok i interes svojih pratitelja na TikToku otkrivši jedan trik koji bi mogao učiniti bijeli hljeb zdravijim.

Dijetetičari često savjetuju izbjegavanje bijelog hljeba zbog aditiva koji mogu izazvati nagli skok šećera u krvi. Međutim, Raj tvrdi da postoji način kako smanjiti ovaj negativni utjecaj, a to je zamrzavanje, odmrzavanje i tostiranje kriške. U svom viralnom TikTok videu, Raj je objasnio da ovaj proces može sniziti glikemijski indeks bijelog hljeba, što znači da se sporije razgrađuje, čime se postiže postupniji porast nivoa šećera u krvi.

Glikemijski indeks (GI) mjeri kako hrana utječe na nivo šećera u krvi. Hrana s visokim GI, kao što je bijeli hljeb, može izazvati nezdrave skokove šećera. Raj je detaljno objasnio postupak smanjenja GI bijelog hljeba korak po korak, od zamrzavanja do tostiranja. Tvrdi da ovaj proces stvara više retrogradnog škroba, koji se ponaša poput vlakana i koristan je za zdravlje crijeva.

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

Ovaj trik izazvao je interes i pitanja među gledateljima, mnogi su se zapitali može li im ovaj trik omogućiti povratak bijelog hljeba u ishranu: "Tačno to mi je trebalo", "Ovo je sjajan trik, koristim ga već neko vrijeme", "Sjajno", samo su neki od komentara.

Osim toga, neki su gledatelji postavili pitanje hoće li sličan učinak imati i smrzavanje, odmrzavanje i podgrijavanje drugih namirnica poput tjestenine i riže. Članak objavljen u The New York Timesu podržava ideju da se smrzavanje i ohlađivanje tjestenine i riže može pretvoriti u otporni škrob, koji je povezan s nižim šećerom u krvi i drugim zdravstvenim prednostima.

@dr.karanr

Kitchen hacks

♬ original sound - Dr Karan Raj

Ovaj trik za pripremu bijelog hljeba pokazao se zanimljivim i korisnim za mnoge, otvarajući prostor za daljnja istraživanja i eksperimentiranje s drugim namirnicama, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije