Znate li šta se događa u našem tijelu kad prestanemo jesti bijeli hljeb?
Hljeb je mnogima omiljena namirnica i teško mogu zamisliti obroke bez njega, a dobro je poznato da utiče na težinu.
Često se može čuti da ljudi kada odluče smršaviti, prvo izbacuju upravo hljeb iz ishrane jer se tako ubrzava gubitak kilograma.
Pogledajte šta se zapravo događa kada se odlučimo maknuti ovu namirnicu iz jelovnika.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Gubitak kilograma uzrokovan nakupljanjem vode u organizmu
Hljeb je prepun ugljikohidrata, a naglo izbacivanje uticat će se na tijelo, te će dovesti do gubitka kilograma, piše Story.hr.
Nije riječ o ekspresnom mršavljenju već o nestanku vode koja se nakuplja u tijelu.
Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.
Manja potreba za hranom
Poznato je da ugljikohidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izazviva osjećaj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega hljeb utiče na kilograme budući da je prepun hidrata.
To ne znači da u potpunosti treba izbaciti hljeb iz prehrane, već samo da prazne kalorije i bijeli hljeb zamijenite onim koji je napravljen od cjelovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.
Porast energije i bolja probava
Bijeli hljeb za razliku od crnog ili integralnog ne sadrži vlakna koja su prijekopotrebna za normalan rad crijeva i probave.Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.
Nakon što izbacite bijeli hljeb iz jelovnika i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad. Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak.
Okus djetinjstva: Sedam specijaliteta Jugoslavije za koje danas rijetko ko zna
Ako je ishrana kvalitetna, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno pa se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.
I nutricionistica Kacie Barnes ističe da je ugljikohidrate važno unositi u tijelo u umjerenim količinama.
"Uključivanjem ovih namirnica u ishranu unijet ćete dovoljno vlakana, željeza, folata i magnezija, bit ćete siti i imat ćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna hrana nije sama po sebi loša, važno je samo imati ravnotežu i odrediti koji su dijelovi najbolji za vas.", ističe Kacie.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.