Pet prirodnih tretmana za strije: Očuvajte ljepotu kože bez napora

0
Radiosarajevo.ba
Pet prirodnih tretmana za strije: Očuvajte ljepotu kože bez napora
Foto: Pexels / Strije

Strije su vidljive linije drugačije boje od ostatka kože. One se uglavnom nalaze na stomaku, ali mogu se pojaviti na grudima, nadlakticama, zadnjici i nogama. Ponekad strije mogu pokrivati velike površine tijela.

Iako je trudnoća glavni uzrok nastajanju strija, drugi razlozi mogu biti nagli dobitak ili gubitak na težini, brzi rast, nasljedni faktori, stres i promjene u fizičkom stanju.

Koža se sastoji od tri glavna sloja: epidermis (spoljni sloj), dermis (srednji sloj) i subkutanea ili hipoderma (najdublji sloj). Strije se formiraju u dermisu ili srednjem sloju kože kada je vezivno tkivo "rastegnuto" više od mogućnosti svoje fleksibilnosti zbog brzog širenja ili skupljanja kože.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Srećom, postoji nekoliko prirodnih načina za smanjivanje strija. Njih je nemoguće potpuno ukloniti, ali je moguće postići da postanu što nevidljivije.

Sok od krompira

Sok od krompira sadrži vitamine i minerale koji jačaju rast i obnovu kožnih ćelija. Izrežite krompir srednje veličine na debele kriške. Uzmite jednu od kriški krompira i nježno utrljavajte na strije nekoliko minuta.

Pripazite da tečnost iz krompira pokriva zahvaćeno područje. Pustite da se sok od krompira osuši neko vrijeme, a onda ga isperite mlakom vodom.

Šećer

Prirodni bijeli šećer je jedan od najboljih prirodnih načina da se riješite strija.

Pomiješajte kašiku sirovog šećera s malo bademovog mlijeka i nekoliko kapi limunovog soka. Dobro izmiješajte i primijenite na strije i druga područja kože.

Nježno utrljavajte smjesu na kožu najmanje 10 minuta svaki dan prije tuširanja. Radite ovo otprilike mjesec dana i gledajte kako vaše strije postaju svjetlije.

Gel od aloe vere

Aloe vera je djelotvorna u liječenju mnogih kožnih problema. Sadrži razne bitne nutrijente i aktivne materije koje se mogu koristiti u liječenju manjih opekotina, dok se njena umirujuća sredstva mogu koristiti za rješavanje strija.

Možete utrljati aloe vera gel na zahvaćeno područje na koži, ostaviti ga nekoliko minuta i zatim isprati mlakom vodom.

Limunov sok

Još jedan jednostavan način za umanjivanje strija je korištenje limunovog soka. Limunov sok je prirodno kiseo što pomaže smanjivanju strija, povreda kože, akni i drugih ožiljaka.

Ovih 12 promjena u tijelu čeka većinu trudnica

Ovih 12 promjena u tijelu čeka većinu trudnica

Nježno utrljajte svježi limunov sok na strije kružnim pokretima. Pustite da koža upije limunov sok barem 10 minuta prije ispiranja toplom vodom.

Druga mogućnost je da pomešate istu količinu soka od krastavca i limunovog soka i nanesete smesu na strije, piše Krstarica.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži mnogo nutrijenata i antioksidansa koji pomažu pri poboljšavanju mnogih kožnih problema uključujući strije.

Umasirajte blago toplo čisto maslinovo ulje na zahvaćeno područje na koži. Ovo će poboljšati cirkulaciju i u velikoj mjeri smanjiti strije.

Ostavite ga pola sata da se vitamini A, D i E koji su prisutni u ulju upiju u kožu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije