Ova namirnica je nevjerovatno dobra za kožu, a veoma rijetko se koristi

0
Radiosarajevo.ba
Ova namirnica je nevjerovatno dobra za kožu, a veoma rijetko se koristi
Foto: Pexels / Ilustracija

Iako nam je svima dobro poznato kako su sjemenke izuzetno zdrave, ove su namirnice i dalje premalo zastupljene u našoj svakodnevnoj ishrani.

Različite vrste sjemenki prepune su zdravstvenih dobrobiti – lan, sjemenke bundeve, sezam, aramanth – riječ je o supernamirnicama koje su prava riznica zdravlja pa bismo ih trebali jesti što češće, ističu stručnjaci.

Ako razmišljaš o tome da uključiš više ovih namirnica u svoju ishranu, stavi chia sjemenke na vrh svog popisa. Kako piše Vogue, nutricionisti ih preporučuju zbog višestrukih zdravstvenih dobrobiti jer su bogate kalcijem, željezom i omega-3 masnim kiselinama, a uz sve to, blagotvorno djeluju i na kožu.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Zašto baš chia sjemenke?

Ove sitne sjemenke navodno potječu iz Srednje Amerike, a smatra se da su bile jedna od glavnih namirnica u prehrani drevnih Asteka. Bogate su zdravim masnim kiselinama, poput omega-3 i, posebno, linolne kiseline koja štiti od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Nadalje, chia sjemenke su bogate i fitosterolima koji mogu pomoći u snižavanju holesterola.

Ako koristite ovo dok spavate mogli biste sačuvati frizuru i imati sjajniju kožu

Ako koristite ovo dok spavate mogli biste sačuvati frizuru i imati sjajniju kožu

Chia sjemenke također su bogate vlaknima, koja pomažu u smanjenju holesterola u ishrani i snižavanju nivoe šećera u krvi, pojasnila je nutricionistkinja María José Crispín za Vogue. Sadrže i polifenole – važne antioksidanse koji štite naš organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala koji su glavni krivac za upale koje se razvijaju u našem tijelu, a mogu odgoditi i starenje te smanjiti rizik od raka.

Također treba istaknuti i da chia sjemenke sadrže i važne minerale, poput kalcija te su dobar izvor tog minerala za one ljude koji izbjegavaju mliječne proizvode.

Dobrobiti za kožu

Osim što pozitivno utječu na naše cjelokupno zdravlje, chia sjemenke imaju blagotvoran utjecaj i na kožu. Naime, chia sjemenke obiluju omega-3 masnim kiselinama koje imaju protuupalne učinke, što je odlična vijest za kožu. Antioksidansi koje sadrže također imaju protuupalno djelovanje i važni su za izgled i stanje kože, kaže Crispín.

Chia sjemenke

Kako uključiti chia sjemenke u ishranu?

Chia sjemenke vrlo se jednostavno mogu uključiti u svakodnevnu prehranu. Možeš ih dodati u jogurt, voćnu salatu, varivo ili pak od njih napraviti ukusan puding, javlja Zena.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije