Želite bolju izdržljivost, više energije i brži oporavak: Koristite chia sjemenke

Radiosarajevo.ba
Želite bolju izdržljivost, više energije i brži oporavak: Koristite chia sjemenke

Chia sjemenke su u posljednje vrijeme sve dostupnije, a mi sve svjesniji njihove važnosti. Bogate su omega 3 masnim kiselinama, ali i kalcijumom, vlakanima i manganom.

Važno je znati da Chia sjemenke možete konzumirati u neograničenim količinama.

Mnogi ljudi su primijetili zdravstvene prednosti ovih sjemenki uzimajući samo jednu kašiku dnevno, dok je za pomoć pri mršavljenju potrebno oko tri do četiri kašike dnevno.

Chia sjemenke možete dodati u sve slane i slatke obroke, salate, prilikom pripreme pecica ili od njih jednostavno napraviti ukusni puding.

Dodatna korist kod Chia sjemenki je ta da imaju visoku prehrambenu vrijednost koja daje više energije, pomaže vam da jasnije razmišljate, umanjuje bolove, te pomaže kod mnogih drugih segmenata kao što je jačanje kose i noktiju.

Chia sjemenke su bogate hranjivim tvarima i pružaju energiju. To je razlog zašto su danas omiljena hrana sportaša. To ima smisla jer 30 grama ili dvije velike kašike chia sjemenki sadrže oko 139 kalorija, 4 grama proteina, 9 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata, 11 grama vlakana, što je prava energetska bomba.

Tijelo snabdijevaju vitaminima A, B, D i E i mineralima poput kalcijuma, bakra, željeza, magnezijuma, mangana, fosfora, kalijuma, sumporom, tiaminom, cinkom i brojnim antioksidansima.

Chia sjemenke danas su predmet istraživanja kao potencijalni tretman za dijabetes tipa dva jer usporavaju probavu.

Chia sjemenke su najbogatiji izvor proteina među sjemenkama pa su zato preporučljive za vegetarijance, no od esencijalne su važnosti i za sportiste, posebno trkače, jer daju energiju, izdržljivost i ubrzavaju oporavak.
Sadrže omega-3 masne kiseline koje su važne za zdravlje mozga, ljepotu kože i kardiovaskularni sistem.

Zbog blagog orašastog okusa možete ih dodavati u različita jela i napitke. Najčešće se posipaju po žitaricama, umacima, povrću, jelima od riže, ili umješaju u jogurt ili tijesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije