Chia sjemenke: Čudesno su zdrave, ali ih mnogi jedu pogrešno

Radiosarajevo.ba
Chia sjemenke: Čudesno su zdrave, ali ih mnogi jedu pogrešno
Foto: Pixabay / Chia sjemenke

Chia sjemenke slove kao superhrana i jako se puno priča o djelovanju koje imaju na ljudsko tijelo - sadrže puno hranjivih tvari, vlakna te omega-3 kiselinu.

Ipak, s njihovim konzumiranjem treba biti oprezan - ne napravimo li to kako treba, ove sjemenke mogu biti i opasne!

Naime, premda nam se jedna kašika tih sjemenki možda ne čini puno, kad se povežu s vodom više puta povećaju svoju veličinu (čak do 27 puta svoje težine!) te oblikuju gustu masu poput gela. Zbog toga se nikada ne smiju jesti suhe ili neprerađene, jer postoji vjerojatnost da podcijeniš njihovu masu.

U SAD-u je u predavanju na „American College of Gastroenterology Annual Meeting“ naveden slučaj kad je 39-godišnji muškarac nakon konzumacije chia sjemenki završio na Hitnoj. Pojeo je odjednom punu veliku kašiku chia sjemenki pa je popio čašu vode – smjesa mu se nakon kratkog vremena stvrdnula u jednjaku.

Dakle, preporučuje se sljedeće: chia sjemenke treba jesti kao puding, peći ih u kolačima, u marmeladama ili ih koristiti u mljevenom obliku.

Pošto chia sjemenke nabubre kad se povežu s dosta tekućine, imaju zasitno djelovanje na tijelo te su idealne za mršavljenje. Prehrambene tvari superhrane potiču topljenje masnoća zbog omega-3 i omega-6 masnih kiselina te zbog velike količine bjelančevina, zbog čega se redovitom konzumacijom chia sjemenki može smršaviti.

Djelovanje sjemenki na zdravlje je vrlo pozitivno te dolazi do poboljšanja rada srca i crijeva. U kombinaciji sa zdravim namirnicama, ove sjemenke su idealne za poticanje uravnotežene i zdrave prehrane, piše Miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije