Zvuči nevjerovatno, ali možete imati voćnjak na balkonu

Radiosarajevo.ba
Zvuči nevjerovatno, ali možete imati voćnjak na balkonu
Foto: Facebook / Patuljasta trešnja

Nema većeg zadovoljstva od branja voća direktno sa stabla, a ako živite u stanu, možete imati svoju trešnju, jabuku, krušku... i na terasi ili balkonu.

Patuljaste sorte voćaka prikladne su za uzgoj u posudama. Danas možemo nabaviti svaku voćku u mini obliku, piše Napravivrt.hr.

Patuljaste mini voćke su one koje narastu 70 do 140 cenrimetara visine. Plodovi su im standardne veličine. Pogodne su i za manje vrtove.

Prednosti uzgoja voća na balkonu su te da na malom prostoru možemo imati različite sorte i vrste voćki, zauzimaju malo mjesta, jednostavne su za održavanje, a i branje je dostupno.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako možete imati bujan voćnjak na balkonu.

Ako već niste nabavili mini voćke još nije kasno. Klasične voćke je najbolje saditi u jesen dok mini voćke možete saditi i sad.

U rasadnicima rastu u kontejnerima i trebamo ih samo premjestiti u malo veću posudu, ali ne preveliku jer u prevelikoj posudi razvijat će se korijenje, a vegetacijski dio slabije.

Izbjegavajmo presađivanje u doba cvatnje kako ne bi omeli oplodnju.

Kako minijaturne voćke na rastu bujno, nije ih potrebno presađivati svake godine, dovoljno je svake druge godine. Ako nećemo presađivati ove godine moramo svakako obogatiti zemlju organskim gnojivom i dopuniti posude kvalitetnim supstratom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije