Pušenje i ramazan: Da li cigarete kvare post?

Radiosarajevo.ba
Pušenje i ramazan: Da li cigarete kvare post?
Pixabay / Ilustracija

Mjesec ramazan, kad muslimani poste, odlična je prilika da pušači prestanu sa štetnom i opasnom navikom pušenja.

Brojni islamski učenjaci smatraju da pušenje kvari post. „Dakle,  kada neka osoba puši, ne samo da kvari post nego čini i grijeh, a to mu umanjuje nagradu“, navode učenjaci, objašnjavajući kako ne samo da se narušava zdravlje već se, kada se puše cigarete, zapravo „pali novac“ - a rasipništvo je zabranjeno u islamu.

Profesor za zdravstvene studije Univerziteta Hacettepe u Turskoj Nazmi Bilir za Anadoliju je tvrdio kako osobe koje puše cigarete mogu tokom posta uvidjeti da mogu bez cigareta provesti cijeli dan, ali i nastaviti živjeti bez pušenja.

“Kako bi se smanjila navika pušenja, vrlo je bitno uvesti određene mjere i shvatiti i iskoristiti prave prilike za odvikavanje. Mjesec ramazan je prilika za odvikavanje od pušenja. Oni koji poste tokom ovog mjeseca, ne puše od ranog jutra pa do zalaska sunca”, smatra ovaj stručnjak.

Objašnjava kako je za odvikavanje od pušenja vrlo bitan psihički momenat, odnosno da se pušači psihički spreme i odvaže za život bez cigareta.

“Ramazan je idealna prilika da ljudi preispitaju svoje ponašanje i svoje svakodnevne navike. U tom smislu, mogu mnogo razmišljati i o tome da pušenje nanosi štetu njihovim tijelima i zdravlju. Tako mogu uvidjeti da bi bilo mnogo racionalnije i pametnije da odustanu od navike pušenja”, ističe prof. Bilir.

Napominje kako je vrlo bitno da pušač odmah i odlučno prestane s navikom pušenja, jer, kako kaže, s ovom navikom nema odugovlačenja, jer to stvara dodatni pritisak i nedoumice u glavama pušača: „Oni koji odluče da postepeno prestanu sa pušenjem, obično ne uspiju u tome. Istraživanja su pokazala da su mnogi pušači prestali s tom navikom upravo u mjesecu ramazanu. Tokom ovog mjeseca mnogo manje se konzumira duhan jer je nemoguće da jedan pušač nakon posta, pa do početka posta narednog dana ispuši onoliko cigareta koliko bi ispušio tokom cijelog dana.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije