Genijalan stari recept za najukusnije hurmašice ikad!
Danas je prvi dan ramazana,devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.
Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.
Mi vam donosimo prijedlog za poslasticu prvog ramazanskog iftara:
Starinske hurmašice
Potrebno:
-250g masla/maslaca/putera (jedno od ovo troje,pa koje god imate)
-1 jaje
-2 kašike šećera
-7 kašika ulja
-3 kašike pavlake/milerama
-na vrh noža pr za pecivo
-1 kašičica jabučnog sirćeta
-22 kašike brašna
Agda:
-500g šećera
-300ml vode
-1 kašičica limunovog soka
Priprema:
-Agdu prvo skuhati pa ostaviti po strani da se ohladi
-Za hurmašice prvo mutiti jaje sa šećerom
-Dodavati ostale sastojke i na kraju brašno sa pr.za pecivo
-Napraviti tijesto,te ga podijeliti u manje loptice koliko je dovoljno za svaku hurmašicu pojedinačno (ljepše su manje)
-Svaku lopticu oblikovati u hurmašicu ,ukrašavati po želji,mada se ove starinske ukrašavaju tako što se prislone na rende na onoj sitnoj strani ,tako ostane šara.
-Redati u pouljenu tepsiju te peći na 180 stepeni oko 40-45min.Ili dok sami ne ustanovite da su pečene.
-Zaliti hladnom agdom ,ostaviti da upiju i ohlade se.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.