Okus djetinjstva: Sedam specijaliteta Jugoslavije za koje danas rijetko ko zna

15
Radiosarajevo.ba
Okus djetinjstva: Sedam specijaliteta Jugoslavije za koje danas rijetko ko zna
FOTO: Facebook / Hrana u Jugoslaviji

Za vrijeme bivše Jugoslavije domaćice nisu imale toliku raznolikost u izboru namirnica, pa su se često snalazile s onim što su imale - to je izrodilo baš ove specijalitete.

U nastavku se prisjetite ili saznajte što su jeli naši stari.

Žumanjak sa šećerom

Ako je dijete htjelo jesti nešto slatko, majka je uzimala žumanjak i šećer te mutila smjesu dok ne bi izgubila svu snagu, a onda je dijete uživalo u tome, piše Net.hr.

Akcija "Fair Play": Određen pritvor Saši Kozomari

Akcija "Fair Play": Određen pritvor Saši Kozomari

Možete li zamisliti da sada djetetu date svježe jaje sa šećerom? Danas je to sasvim zaboravljen, ali i pomalo nezamisliv slatkiš.

Hljeb i maslac

Svi oni koji su odrastali osamdesetih godina prošlog stoljeća sjećaju se sreće i zadovoljstva nakon što bi, nakon cjelodnevne igre, došli kući na večeru i pojeli krišku kruha namazanom maslacem i posutom crvenom začinskom paprikom.

Oni koji bi htjeli slađe, jeli bi krišku maslaca sa šećerom.

Varivo od mahuna

Krumpir, luk, mrkva i mahune stavite u lonac, dodaju se tri kašike ulja, malo vode i začina.

Ko je veliki ljubitelj mesa, može dodati kobasicu za miris.

Čorba od poriluka

Neki još uvijek imaju traume od prekuhanih niti poriluka, koji slobodno plutaju po tanjuru. To je čorbica koja oživljava dušu, ali smo je danas zanemarili.

Koliko je prošlo od vremena kada ste posljednji put pojeli pun tanjir čorbe od poriluka?

Saft od tripica

U restorane su ljudi odlazili specijalno na tripice. Znalo se da ne postoji ukusnije restoransko jelo do tripica u saftu.

Danas skoro da nema restorana koji na svom meniju ima tripice.

Kupus i meso

Kiseli kupus s mesom je tradicionalno jelo koje se uvijek pripremalo u zimsko vrijeme.

Znate li pravilno skuhati palentu? Evo kako dobiti puru bez grudica

Znate li pravilno skuhati palentu? Evo kako dobiti puru bez grudica

Potrebna su vam samo dva glavna sastojka - kiseli kupus i dobar komad suhog mesa kao što su rebarca, šunka ili suho meso.

Jelo se kuha oko dva i pol sata na laganoj vatri i poslužuje uz kuhani krumpir.

Pohovani hljeb

Prije nije bilo bacanja starog hljeba, naime, bio je idealan za slatki desert u kombinaciji s jajima.

Na 3 kriške (srednje veličine) potrebno je 1 jaje. Vilicom izmutite jaje, dodajte kašiku mlijeka (koliko jaja toliko žlica mlijeka) i blago posolite.

Krišku hljeba umočite s obje strane u dobivenu smjesu od jaja i pržite na ugrijanom ulju s obje strane dok ne dobije zlatno-žutu boju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije