Danas je Svjetski dan palačinaka: Donosimo vam recept koji uvijek uspijeva
Klub ljubitelja palačinaka i Udruženje kuhara u BiH i ove godine obilježavaju Svjetski dan palačinaka s ciljem promocije domaćih proizvođača hrane i kulture ishrane.
Palačinke su jelo koje se, prema riječima urednika Kluba ljubitelja palačinaka Hamida Kurjakovića, priprema svugdje u svijetu i odavno su prestale biti samo dezert.
"Svi vole palačinke, jedemo ih za doručak, ručak, večeru, pripremaju se i slane i slatke i debele i tanke. Palačinke imaju i svoj Svjetski dan, a tradicija obilježavanja tog dana najduža je u Velikoj Britaniji, Sjevernoj Irskoj, Italiji i još nizu zemalja", izjavio je Kurjaković za Fenu.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Klub Ljubitelja palačinaka sa Udruženjem kuhara u BiH već deset godina obilježava taj dan kroz različite gastronomske sadržaje i pripreme palačinaka.
"I ove godine obilježavamo Svjetski dan palačinaka kroz jednu lijepu priču pripreme palačinaka za vrtiće. Također smo posjetili Agenciju Fena koja je važan faktor u promociji aktivnosti Udruženja kuhara i Kluba ljubitelja palačinaka. Naravno, tu su i proizvođači hrane, među kojima Vispak, Klas, Meggle, Union Foods koji podržavaju naše projekte i uvijek su spremni da nam izađu u susret", dodao je Kurjaković, stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane.
Naglasio je da se na web stranici Kluba ljubitelja palačinaka može pronaći 500 recepata za palačinke. Obaranje Ginisovog rekorda u pripremi palačinaka u vremenu od osam sati, kako je dodao, takođe je bio poduhvat koji je bio zanimljiv dio programa Sarajevskog festivala turizma 2018. godine.
Ovaj dan obilježavao se u Gradačcu, Zenici, Bihaću, Sarajevu a u pripremi je i "Palačinkijada" u Lukavcu i Tuzli.
"I ove godine očekujemo da će ljubitelji palačinaka doći na svoje i uživati u palačinkama", dodao je Kurjaković.
Ako ne znate kako napraviti savršene palačinke mi ćemo vam pomoći u tome.
Sastojci
300 ml mineralne vode
200 ml mlijeka
kašičica ulja
2 jaja
oko 250 gr. brašna
prstohvat soli
ulje za prženje
namazi po želji
Priprema
Pomiješajte prvo jaja, ulje, so, vodu i mlijeko pa postepeno dodajite brašno uz konstantno miješanje da izbjegnete grudvice (brašno dodajite dok ne dobijete kremastu smjesu).
Ostavite smjesu da odstoji nekoliko minuta.
Pržite ih u zagrijanoj tavi za palačinke u koju ste stavili samo kap ulja.
Ruski palačinci su potpuno neodoljivi zbog ova dva sastojka
Debljina palačinki će zavisiti od količine koliko ste usuli u tavu.
Premazati ih možete namazima po želji.
Idemo slaviti, prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.