Ruski palačinci su potpuno neodoljivi zbog ova dva sastojka
Stari recept za ruske palačinke po kakvom su žene iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza radile omiljenu slasticu brojnih generacija vrlo je jednostavan.
One dodaju dva sastojka koja kod nas nisu uobičajna. Riječ je o kefiru i maslacu, piše Sputnik News, a prenosi slobodnadalmacija.
Evo i recepta:
Mještani zabrinuti: Stijena i kamenje se ponovo odronili na putu u BiH. Saobraćaj blokiran
Sastojci:
4 jaja
500 ml mlijeka
500 ml kefira
3 male kašike šećera
pola male kašike soli
1 šolja brašna
maslac
Priprema:
Najprije izvadite sve sastojke iz frižidera i ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi. Potom ih pomiješajte, ne morate dodavati sodu bikarbonu ili kvasac.
Ostavite tijesto da odstoji u frižideru sat vremena, na takav način palačinke ispadnu "prozračnije".
Zagrijte tavu i pecite palačinke s obje strane dok ne porumene.
Svaku palačinku namažite maslacem, zahvaljujući tome ni rubovi palačinki neće se isušiti.
Palačinke s dodatkom maslaca svakako su kaloričnije, ali okus im je nenadmašan.
Počastite se jednom ili dvjema, ne pretjerujte.
Za manje kaloričnu varijantu, maslac preskočite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.