Lijepe, ali štetne: Mirisne svijeće ispuštaju otrovne hemikalije koje idu izravno u pluća

1
Radiosarajevo.ba
Lijepe, ali štetne: Mirisne svijeće ispuštaju otrovne hemikalije koje idu izravno u pluća
Foto: Pexels / Mirisne svijeće

Svi smo barem jednom zapalili mirisnu svijeću kako bismo uživali u kućnoj atmosferi, napravili romantičan ambijent, ukrasili stol i naposlijetku osvježili prostoriju ugodnim mirisom, 

Zdravstveni problemi koji proizlaze iz emisije ovih spojeva ovise o razini izloženosti i duljini vremena izloženosti. Ljudi mogu osjetiti iritaciju očiju, nosa i grla, glavobolje, gubitak koordinacije, mučninu ili čak zadobiti oštećenje jetre, bubrega i središnjeg živčanog sustava, prema Agenciji za zaštitu okoliša.

Australska znanstvenica savjetuje da ne palimo mirisne svijeće jer bi naše domove mogle zagaditi otrovnim kemikalijama. Dr. Svetlana Stevanović sa Sveučilišta Deakin u Victoriji rekla je za lokalni list 7News da bi ljubitelji svijeća trebali biti na oprezu.

Otkrivamo šta su policajci večeras radili u centru Sarajeva

Otkrivamo šta su policajci večeras radili u centru Sarajeva

"Svijeće i mirisi koje one otpuštaju povezani su s emisijama hlapljivih organskih spojeva, ali i malih čestica koje ostaju u zraku. Procesom izgaranja oslobađaju se čestice koje idu izravno u naša pluća, a utvrđeno je da to uzrokuje niz različitih negativnih učinaka na zdravlje", pojasnila je.

Gotovo svi mirisni sastojci u svijećama su hlapljivi organski spojevi, zagađivači zraka koji se nalaze u uobičajenim kućanskim proizvodima kao što su boje, sredstva za poliranje namještaja i tapete, piše The Post.

Prethodna istraživanja umanjila su negativne učinke paljenja mirisnih svijeća na zdravlje. Studija iz 2014. objavljena u časopisu Regulatory Toxicology and Pharmacology zaključila je da "u normalnim uvjetima upotreba mirisnih svijeća ne predstavlja poznate zdravstvene rizike".

Zašto da koristite šampon bez sulfata: Sprječava iritaciju, isušivanje, kao i ispiranje farbe

Zašto da koristite šampon bez sulfata: Sprječava iritaciju, isušivanje, kao i ispiranje farbe

Njemački znanstvenici, koje je finansirala Europsko udruženje za proizvodnju svijeća, još 2007. ispitali su glavne vrste voskova na toksične hemikalije. Pokazalo se da "emisije svijeća ne predstavljaju nikakav vidljivi rizik za ljudsko zdravlje ili kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru".

Stevanović je upozorila da svijeće i drugi mirisni proizvodi za dom mogu izazvati alergijske reakcije ili glavobolju. Upozorila je da bi simptomi mogli biti gori za one koji boluju od astme ili drugih respiratornih bolesti.

Ona procjenjuje da je jedna trećina stanovništva osjetljiva na mirisne spojeve, a zbog svoje prirode koja se stalno mijenja dok gore, svijeće samo postaju otrovnije, posebno u zatvorenom prostoru.

Dobila otkaz, pa sada na svijećama zarađuje milione: "U roku od tri dana vratili smo svoj novac"

Dobila otkaz, pa sada na svijećama zarađuje milione: "U roku od tri dana vratili smo svoj novac"

"Iako se soja i pčelinji vosak smatraju sigurnijima od proizvoda koji sadrže parafine, nazivanje proizvoda organskim ili prirodnim ne jamči njegovu sigurnost", dodala je Stevanović te istaknula da je ključno otvarati prozore i vrata, odnosno održavati prostor sigurnim i prozračenim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije