Zašto trudnice na porođaju ne smiju imati nalakirane nokte?

1
Radiosarajevo.ba
Zašto trudnice na porođaju ne smiju imati nalakirane nokte?
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Bez obzira na to imate li zakazan carski rez ili rađate vaginalno, ginekolozi često naglašavaju kako je važno da trudnica prije porođaja ukloni lak s noktiju. No znate li zašto je to tako?

Kako donosi The Asian Parent, razlog je to što doktori za vrijeme porođaja prate vitalne znakove trudnice kao što su otkucaji srca, pritisak te količina kisika u krvi. Upravo se ovo posljednje može najbrže očitati na noktima, a ako su oni nalakirani, jasno je da doktori to neće moći pratiti.

Naime, bilo kakve promjene na noktima rodilje važne su kako bi se na vrijeme otkrile i prepoznale moguće komplikacije.

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Naprimjer, ako su njeni nokti prirodno ružičaste boje, sve je u redu, ali u slučaju da dođe do nagle promjene boje te nokti postanu bijeli ili modri, to ukazuje na nedostatak kisika u organizmu, što je vrlo opasno te može predstavljati veliki rizik za trudnicu, ali i za bebu. Upravo je to razlog zašto buduće mame često mogu čuti savjete da maknu lak s noktiju kada idu na porođaj, a isti je slučaj i ako trudnica ima gelirane ili umjetne nokte, piše Index.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije