Mmm... / Idealno: Ukusan i sočan gulaš s noklicama

17. 03. 2020. u 12:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 27

Gulaš s noklicama odlično je jelo za porodični ručak.

Iako se možda na prvu tako čini, nije teško napraviti ga.

Donosimo vam recept koji ne zahtijeva mnogo posla, a meso će biti sočno i mekano. U kombinaciji s noklicama, prste ćete polizati.

Potrebno vam je:

-400 grama junećeg mesa
-glavica luka
-2 čehna bijelog luka
-2 mrkve
-100 grama celera
-500 grama krompira
-2 decilitra soka od paradajza
-1 decilitar bijelog vina
-lovorov list
-sol, biber, korijander
-kašika mljevene crvene paprike
-ulje
-7 decilitara vode

Za noklice:

-1 jaje
-sol
-4 kašike gazirane vode
-5-6 kašika brašna

Priprema:

1. U ekspres loncu na 2-3 kašike ulja pržiti meso isječeno na kocke, dodati sitno sjeckan luk i bijeli luk, mrkvu rezanu na kolutiće i celer na kocke. Dodati decilitar bijelog vina pa pržiti 2-3 minute da vino ispari.

2. Dodati krompir isječen na kocke, kašiku mljevene crvene paprike, sol, biber, mljeveni korijander. Izmiješati te dodati 2 decilitra soka od paradajza i list lovora. Naliti potom 5 decilitara vode, zatvoriti lonac i kuhati – pola sata od trenutka kad para počne izlaziti.

3. Za to vreme napraviti noklice, da malo odstoje dok se gulaš ne skuha: U posudu staviti jaje, sol, 4 kašike gazirane vode i 5-6 kašika brašna. Dobro izmiješati da se masa „oteže“ s viljuške.

4. Kad se gulaš skuha, otvoriti lonac i dodati još 2 decilitra tople vode.

5. Malom kašikom, prethodno umočenom u gulaš, vaditi smjesu za noklice, spuštati u gulaš i kuhati još 10 minuta. Pri tome ne treba zatvarati lonac. Može se samo ovlaš poklopiti nekim drugim poklopcem.

Napomena: Kuhani gulaš možete posuti sjeckanim peršunom, piše Tajni kuvar.

Prijatno!

NEMA KOMENTARA