Dobar tek / Naučnici tvrde: Ovo je najbolji doručak koji možete pojesti

04. 01. 2020. u 18:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 7

Vegetarijanci sa uravnoteženom ishranom svoje proteine dobijaju isključivo iz jaja.

S druge strane, jaja se već decenijama povezuju s visokim nivoima holesterola, tako da mnogi ljudi vjeruju da je kajgana od bjelanaca zapravo “zlatna sredina” i bolji izbor od kajgane koja u sebi sadrži i žumanca.

Međutim, posljednja istraživanja govore nam da holesterol iz jaja zapravo ne podiže nivo holesterola u krvi, a crveno meso našlo se na listi štetnih namirnica.

Kada se govori o proteinima i zdravoj ishrani, jesu li jaja zaista bolji izbor od mesa?

Postoji razlog zašto neki ljudi jaja nazivaju savršenom hranom – sa samo 70 kalorija jaja su prave bombe nutrijenata i jedan od najboljih izvora proteina koje možemo konzumirati.

Svako jaje sadrži oko 6 grama proteina, koji imaju veću biološku vrijednost od proteina iz drugih izvora.

Drugim riječima, nisu svi proteini jednaki, a proteine koje dobijemo iz jaja naše će tijelo će najlakše i iskoristiti, prenosi Krstarica.

NEMA KOMENTARA