Musaka s tikvicama i mrkvom koje ćete željeti još

Radiosarajevo.ba
Musaka s tikvicama i mrkvom koje ćete željeti još
Foto: Printscreen / Musaka

Musaka je jelo koje je među omiljenim na našim prostorima.

Ako ste ljubitelj, ovaj recept ćete sigurno zapamtiti i rado mu se vraćati.

Sočna musaka s tikvicama i mrkvom idealna je kako za ručak, tako i za večeru. Ukusna je i hladna.

Potrebno vam je:

-glavica luka, sitno isjeckanog
-2 mrkve isječene na kockice
-4 tikvice isječene na kockice
-400 grama riže
-sol, biber, začini (peršun, nana...)
-ulje (5 supenih kašika)

Za preliv vam je potrebno:

-500 grama kiselog mlijeka
-4 jaja
-brašno (4 supene kašike)
-sol

Priprema:

1. U tepsiji u kojoj ćemo praviti musaku zagrijemo ulje, stavimo luk i mrkvu, posolimo, prelijemo s malo vode i dinstamo dok ne omekša.

2. Dodamo tikvicu i rižu. Pržimo dok ne postane providna, a nakon toga sipamo vodu u omjeru 3,5 prema 1 (voda:riža).

3. Začinimo po ukusu solju, biberom i začinima. Stavimo tepsiju u rernu da se peče.

4. Kada se riža skuha, sve prelijemo prelivom od dobro umućenih kiselog mlijeka, jaja, brašna. Ponovo vraćamo u rernu, samo na malo visočiju „stepenicu“, bliže gornjem grijaču, da bi se zapeklo.

Preporuka: Poseban ukus daće joj mliječni sos s bijelim lukom.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije