Musaka s tikvicama i mrkvom koje ćete željeti još
Musaka je jelo koje je među omiljenim na našim prostorima.
Ako ste ljubitelj, ovaj recept ćete sigurno zapamtiti i rado mu se vraćati.
Sočna musaka s tikvicama i mrkvom idealna je kako za ručak, tako i za večeru. Ukusna je i hladna.
Potrebno vam je:
-glavica luka, sitno isjeckanog
-2 mrkve isječene na kockice
-4 tikvice isječene na kockice
-400 grama riže
-sol, biber, začini (peršun, nana...)
-ulje (5 supenih kašika)
Za preliv vam je potrebno:
-500 grama kiselog mlijeka
-4 jaja
-brašno (4 supene kašike)
-sol
Priprema:
1. U tepsiji u kojoj ćemo praviti musaku zagrijemo ulje, stavimo luk i mrkvu, posolimo, prelijemo s malo vode i dinstamo dok ne omekša.
2. Dodamo tikvicu i rižu. Pržimo dok ne postane providna, a nakon toga sipamo vodu u omjeru 3,5 prema 1 (voda:riža).
3. Začinimo po ukusu solju, biberom i začinima. Stavimo tepsiju u rernu da se peče.
4. Kada se riža skuha, sve prelijemo prelivom od dobro umućenih kiselog mlijeka, jaja, brašna. Ponovo vraćamo u rernu, samo na malo visočiju „stepenicu“, bliže gornjem grijaču, da bi se zapeklo.
Preporuka: Poseban ukus daće joj mliječni sos s bijelim lukom.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.