Miris i okus djetinjstva: Ukusne punjene paprike koje su pravile naše majke

0
Radiosarajevo.ba
Miris i okus djetinjstva: Ukusne punjene paprike koje su pravile naše majke
Foto: Arhiv / Punjene paprike

Kada smo išli u školu sigurno se sjećamo trenutaka kada pred vratima kuće nas dočeka miris punjenih paprika.

To nam sigurno budi lijepe uspomene i vraća nas u djetinjstvo. Danas vam predlažemo upravo takve punjene paprike za ručak.

Uživajte!

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Sastojci

  • 700 g miješanog mljevenog mesa
  • dva komada sitno sjeckanog luka
  • 3 čehne sjeckanog bijelog luka
  • jedna kašika mljevene slatke paprike
  • jedna kaščica soli
  • 1/2 kašike crnog bibera
  • šest kašika riže
  • jedna kašika sitno sjeckanog peršuna
  • jedna kašika vegete
Punjene paprike potpuno mijenjaju ukus kad u njih dodate jedan sastojak

Punjene paprike potpuno mijenjaju ukus kad u njih dodate jedan sastojak

Ostalo:

  • 1 kg paprika
  • 1/2 dl maslinova ulja
  • dvije velike kašike brašna
  • jedna grančica lišća celera
  • dvije do tri velike kašike koncentrata rajčice
  • malo soli

Priprema

Paprike, najbolje tankih stijenki i babure, očistite od sjemenki, tako da je držite za peteljku i stišćete palcem u krug oko ivica peteljke, vrteći je u ruci i tako dobijete rupu iz koje je lako izvaditi sjemenke.

U jednu zdjelu stavite mljeveno meso i redom mu dodajte sve sastojke .

Dobro izmješajte, probajte da vidite da li je dobrog okusa (neće vam ništa biti od malo sirovog mesa).

Smjesom napunite paprike. U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite na njemu brašno. U to dodajte rajčicu ili koncentrat rajčice. Dolijevajte vode, sve dok ne dobijete željenu gustinu umaka.

Ovako se prave makedonske punjene paprike: Jedan trik u pripremi ih čini puno sočnijim i ukusnijim

Ovako se prave makedonske punjene paprike: Jedan trik u pripremi ih čini puno sočnijim i ukusnijim

U umak stavite punjene paprike i grančicu celera, ako nemate grančice celera, dobar je i korijen celera. Poklopite i kuhajte 20 minuta u expres loncu ili sat i po u običnom loncu.

Poslužite vruće sa dosta umaka.

Posluživanje

Punjene paprike su najbolje sa pire krompirom ili samo sa hljebom.
Papriku ovako punjenu možete i zamrznuti, ali samo ako je meso svježe i sigurni ste da nije bilo zamrzavano, piše Coolinarka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije