Ovako se prave makedonske punjene paprike: Jedan trik u pripremi ih čini puno sočnijim i ukusnijim
Punjene paprike na makedonski način je definitivno jedan od boljih ručaka koji ćete spremiti.
Pripremaju se lako, a evo koliko se razlikuju od naših.
Sastojci
- 8-10 crvenih paprika roga
- 300 grama mljevenog mesa
- 70 grama riže
- 3 glavice crvenog luka
- dvije mrkve
- 2 čena bijelog luka
- suhi začin
- biber
- paradajz
Priprema
Paprike očistite od peteljki i sjemenki. Operite ih i svaku, sa obje bočne strane, zasijecite nožem u obliku “x”.
Pobjednička utakmica, ali najvažniji trenutak dogodio se izvan terena: BiH i Hrvatska u jednoj slici
Dok se paprike kuhaju, kroz te proreze, fil će postepeno uzimati tečnost iz tepsije.
Crveni i bijeli luk sitno isjeckati i na ulju dobro propržiti, a zatim dodati rendanu mrkvu, mljeveno meso i rižu te sve zajedno pržiti. Začiniti suhim začinom i biberom.
Paprike napunite pripremljenim filom. Zatvorite ih paradajzom. Složite u podmazanu tepsiju (26-28 cm) i sipajte vodu, oko 2 cm, tako da ona dođe do polovine paprika.
Šta je dobro jesti za sehur: Hrana koja organizam duže drži jakim
Tepsiju stavite na ringlu i kuhajte sat vremena. U tom periodu, paprike okrenite dva do tri puta i po potrebi dolijte vodu (maksimalno tri puta).
Prebacite u rernu i ostavite da se zapeku na 180 °C otprilike pola sata.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.