Malo drugačiji obrok: Turske pitice sa sirom

Radiosarajevo.ba
Malo drugačiji obrok: Turske pitice sa sirom
Foto: Recepti.com / Turske pitice sa sirom

Za doručak obično svi žurimo samo da nešto namažemo, kao i za večeru. No, pokušajte nešto malo drugačije, za šta trebate odvojiti samo malo vremena, a uživat ćete u svakom zalogaju.

Donosimo vam recept za turske pitice sa sirom.

Potrebno vam je:

150 g integralnog brašna
2 kašike heljdinog brašna
200 g bijelog brašna
15 g svježeg kvasca
200 ml mlake vode
1 kašika jogurta
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašika ulja

Priprema: 

1. U toplu vodu staviti kvasac, kašičicu brašna i šećer, promiješati i ostaviti 10 minuta da odstoji.

2. Zatim dodati ulje, jogurt i brašno pa umijesiti fino glatko tijesto i ostaviti 30-ak minuta da odstoji. Premijesiti na radnoj površini i podijeliti na 8 jednakih dijelova. Prekriti ponovo i ostaviti još nekih 15-ak minuta.

3. 4 kore razviti na tanko u krug, pa posuti izmrvljenim sirom, tako da otprilike 1 prst od ivice kore ostanu prazne. Druge 4 kore također razviti u krug pa njima preklopiti prethodne 4 nafilovane kore. Ivice pritisnuti prstima pa pritisnuti viljuškom kako nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja.

4. Na tavu staviti nekoliko kapi ulja da se malo zagrije pa staviti tijesto, nekoliko minuta s jedne strane i nekoliko s druge strane, dok ne porumeni. Kada okrenete prvu stranu, drugu, koja je gore, premazati s malo ulja, piše Recepti.com.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije