Krompir salata na sasvim novi način: Hrskava, kremasta i osvježavajuća

0
Radiosarajevo.ba
Krompir salata na sasvim novi način: Hrskava, kremasta i osvježavajuća
Foto: Coolinarika / Ilustracija

Krompir salata jedan je od najomiljenijih priloga bez obzira na prigodu. Svima nam se sviđa i uvijek nam je drago vidjeti je na stolu.

No pretjerano ponavljanje vodi u monotoniju, a to nikako nije dobro, pa tako ni kad je riječ o izboru jelovnika, stoga je dobro tu i tamo isprobati neki novi način pripreme. A najnoviji način pripreme salate od krompira postao je veliki hit.

O čemu se radi? Pa, o popriličnom odstupanju od klasike - u ovom slučaju krompir se ne kuha, nego se peče. Nakon što je ispečen - i to ne bilo kako, nego pomalo, vidjet ćete - krompir se pomiješa sa slasnim preljevom na bazi jogurta i, ovisno od verzije recepta koju pratite, začinskim biljem i/ili povrćem poput krastavca, paprike, rukole ili druge vrste salate.

Trump pohvalio policiju: New York je sinoć bio pod opsadom, bilo je lijepo gledati

Trump pohvalio policiju: New York je sinoć bio pod opsadom, bilo je lijepo gledati

Sve skupa djeluje jako zanimljivo, možda čak pomalo pretjerano raskošno, ali oni koju su kušali ovakvu krompir satalu kažu da oduševljava kontrastom hrskavih krompira, kremastog preljeva i osvježavajućeg povrća.

Sastojci

  • 600 g krompira
  • 1 ljubičasti luk
  • 1/2 svježeg krastavca
  • 1/2 paprike
  • 1/2 limuna
  • 4-5 kašika jogurta
  • 2 kašike majoneze
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašičica crvene paprike
  • malo kopra ili peršuna
  • maslinovo ulje
  • so, biber

Priprema

Odaberite manje krompire podjednake veličine pa ih skuhajte. Ocijedite krompire, stavite ih u posudu za pečenje i zgnječite ih pritiščući ih dnom veće čaše, piše Slobodna Dalmacija.

Kako napraviti najukusniju kupus salatu? Na ovaj način neće biti bljutava, a listovi će biti čisti

Kako napraviti najukusniju kupus salatu? Na ovaj način neće biti bljutava, a listovi će biti čisti

Pokapajte ih s malo maslinovog ulja, dodajte crvenu papriku u prahu te malo soli pa ih pecite na 180 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne postanu hrskavi.

U međuvremenu nasjeckajte povrće na sitne komadiće te usitnite začinsko bilje. Pomiješajte jogurt, majonezu, senf, sok od pola limuna, so i biber u preljev pa mu dodajte povrće i začine. Dodajte pečene kromipre, sve pomiješajte i odmah poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije