Kako napraviti najukusniju kupus salatu? Na ovaj način neće biti bljutava, a listovi će biti čisti
Kako vi postupate kad pripremate glavati kupus, bilo na salatu ili u nekom drugom jelu?
Mislimo na detalj vezan uz pranje: smatrate li da mu je dovoljno odstraniti vanjske listove da bi se ostatak mogao koristiti bez ispiranja ili potapanja ili ipak vjerujete da ga je potrebno staviti pod vodu i nakon što ste ga narezali?
Vjerovali ili ne, ovo pitanje izaziva kontroverze, u šta se možete uvjeriti ako vam se da malo guglati.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Prema jednima, sasvim je dosta skinuti vanjske listove pa naribati ili narezati kupus i koristiti ga po želji, dok drugi tvrde da bi ga ipak trebalo isprati nakon što je nasjeckan.
Razlog su sitne bubice, gliste i pužići koji se vole zavući duboko između listova.
Neke ova ideja užasava jer smatraju da se time ispire okus te tvrde kako salata od kupusa nikad neće biti jednako dobra ako se u nju stavi mokri kupus. Voda će, kažu, razvodniti preljev pa će salata biti bljutava, piše Slobodna Dalmacija.
Kao rješenje nudi se ideja o prethodnom - dakle prije rezanja - potapanju kupusa u slanoj vodi. Slana će voda istjerati sve sitne uljeze, a sve što treba napraviti da ne bi utjecala na okus je dobro otresti glavicu kupusa prije nego se pristupi usitnjavanju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.