Najnovija istraživanja: Evo zašto je važno jesti svježe voće i povrće
Svijet je suočen s 'novom' vrstom gladi, a rješenje može ležati u promjeni prehrambenih navika, tvrde britanski stručnjaci sa Univerziteta u Leedsu.
Istraživanje provedeno na oko 50.000 ljudi pokazuje da dodatak deset porcija voća i povrća dnevno može imati isti učinak na emocionalno stanje kao pronalazak posla za nezaposlenog pojedinca.
Namirnice poput jabuka, mrkve i banana postale su ključne za mentalno zdravlje, budući da stručnjaci primjećuju da nedostatak nutrijenata u modernim namirnicama negativno utječe na tijelo i um. Studija je trajala sedam godina, a rezultati pokazuju da konzumacija voća i povrća ne samo poboljšava fizičko zdravlje već i mentalno.
![Oglasilo se Tužilaštvo o teškoj nesreći kod Bijeljine: Poginule dvije djevojke (19)](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579073/300x185/automobil-bijeljina-16fen25-infobijeljina-2.jpg?v1739714069)
Oglasilo se Tužilaštvo o teškoj nesreći kod Bijeljine: Poginule dvije djevojke (19)
"Rezultati našeg istraživanja pokazali su da se mentalno zdravlje osobe poboljšava u odnosu na količinu voća i povrća koju svakodnevno pojede. Tako smo pružili dodatne dokaze da konzumacija tih namirnica, ne samo da dobro utječe na fizičko zdravlje, već i mentalno", izjavio je voditelj istraživanja Neel Ocean, a prenosi Daily Mail.
Stručnjaci su usporedili blagotvoran učinak dodatnih porcija voća i povrća s efektom hodanja, tvrdeći da jedna dodatna porcija bobica ili salate poboljšava mentalno zdravlje kao da je osoba hodala deset minuta.
![Nedostaje vam energije? Probajte ovo slasno varivo od leće](https://storage.radiosarajevo.ba/article/533984/300x185/pulses-4760713-960-720.jpg?v1708529542)
Nedostaje vam energije? Probajte ovo slasno varivo od leće
Osim toga, studija je otkrila da smanjenje tih porcija u danu uzrokuje emocionalni stres, a žene su sklonije konzumaciji veće količine svježih namirnica.
Dok stručnjaci ne daju jasne odgovore na pitanje zašto svježi proizvodi poboljšavaju mentalno zdravlje, pretpostavlja se da hranjive tvari poput vitamina E i C u voću i povrću smanjuju upale u tijelu i povećavaju razinu serotonina, hormona povezanog sa srećom.
Olja Martinić, nutricionistkinja, naglašava važnost redovite opskrbe mozga energijom iz svježih namirnica, posebno voća, koje je adaptogen i pomaže očuvanju mentalnog zbdravlja, piše 24Sata.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.