Najnovija istraživanja: Evo zašto je važno jesti svježe voće i povrće

0
Radiosarajevo.ba
Najnovija istraživanja: Evo zašto je važno jesti svježe voće i povrće
Foto: Ilustracija / Voće i povrće

Svijet je suočen s 'novom' vrstom gladi, a rješenje može ležati u promjeni prehrambenih navika, tvrde britanski stručnjaci sa Univerziteta u Leedsu.

Istraživanje provedeno na oko 50.000 ljudi pokazuje da dodatak deset porcija voća i povrća dnevno može imati isti učinak na emocionalno stanje kao pronalazak posla za nezaposlenog pojedinca.

Namirnice poput jabuka, mrkve i banana postale su ključne za mentalno zdravlje, budući da stručnjaci primjećuju da nedostatak nutrijenata u modernim namirnicama negativno utječe na tijelo i um. Studija je trajala sedam godina, a rezultati pokazuju da konzumacija voća i povrća ne samo poboljšava fizičko zdravlje već i mentalno.

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

"Rezultati našeg istraživanja pokazali su da se mentalno zdravlje osobe poboljšava u odnosu na količinu voća i povrća koju svakodnevno pojede. Tako smo pružili dodatne dokaze da konzumacija tih namirnica, ne samo da dobro utječe na fizičko zdravlje, već i mentalno", izjavio je voditelj istraživanja Neel Ocean, a prenosi Daily Mail.

Stručnjaci su usporedili blagotvoran učinak dodatnih porcija voća i povrća s efektom hodanja, tvrdeći da jedna dodatna porcija bobica ili salate poboljšava mentalno zdravlje kao da je osoba hodala deset minuta.

Nedostaje vam energije? Probajte ovo slasno varivo od leće

Nedostaje vam energije? Probajte ovo slasno varivo od leće

Osim toga, studija je otkrila da smanjenje tih porcija u danu uzrokuje emocionalni stres, a žene su sklonije konzumaciji veće količine svježih namirnica.

Dok stručnjaci ne daju jasne odgovore na pitanje zašto svježi proizvodi poboljšavaju mentalno zdravlje, pretpostavlja se da hranjive tvari poput vitamina E i C u voću i povrću smanjuju upale u tijelu i povećavaju razinu serotonina, hormona povezanog sa srećom.

Olja Martinić, nutricionistkinja, naglašava važnost redovite opskrbe mozga energijom iz svježih namirnica, posebno voća, koje je adaptogen i pomaže očuvanju mentalnog zbdravlja, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije