Samo pet grama ove supernamirnice osigurat će bolju probavu te će zaštititi jetru i štitnjaču
Nova superhrana osvaja svijet zdravog života - spirulina, alga koja raste u lužnatim jezerima i slanoj vodi, pokazala se izuzetno moćnim saveznikom za očuvanje zdravlja. Njezin sadržaj betakarotena gotovo 30 puta veći od onoga u mrkvi čini je nezaobilaznim nutritivnim bogatstvom.
Preporučena dnevna doza ove modro-zelene alge iznosi oko pet do deset grama, a već sedam grama praha može zadovoljiti značajan dio dnevnih potreba za vitaminima i mineralima. Spirulina je posebno bogata željezom, tiaminom, riboflavinom, bakrom te vitaminima C i E.
Zdravstvene prednosti spiruline su iznenađujuće brojne. Snažna antioksidativna i protuupalna svojstva proizlaze iz fikocijanina, aktivne komponente koja pruža jedinstvenu plavo-zelenu boju. Ovi snažni antioksidansi štite organizam od oksidativnog stresa i upalnih procesa.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Osim toga, spirulina pridonosi boljoj probavi zahvaljujući aminokiselinama koje potiču probavne enzime. Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija spiruline može smanjiti razine LDL-a i triglicerida, poboljšavajući ukupni holesterol i potičući zdravlje srca.
Još jedna značajna prednost spiruline je njezina sposobnost zaštite jetre od toksina, što je rezultat fikocijanina. Ova morska alga također donosi energetski poticaj, smanjenje anksioznosti i stresa, regeneraciju štitnjače te poboljšava koncentraciju i pamćenje.
Uzimajući u obzir sve ove blagodati, spirulina postaje nezaobilazan dodatak svakodnevnoj prehrani. Nudi se u obliku tableta ili praha, pružajući jednostavan način uključivanja ove superalge u svakodnevne obroke.
Zbog cijelog spektra dobrobiti, donosimo prijedlog kako ovu algu uključiti u obrok, piše Živim.
Smoothie od borovnice, špinata i spiruline
- 230 ml biljnog mlijeka (rižino, bademovo, zobeno, kokosovo mlijeko)
- 115 g svježeg lišća špinata
- 190 g smrznutih borovnica
- pola banane
- pola kašike spiruline u prahu
- pola kašike javorovog sirupa (ili domaćeg meda)
- 80 grama chia sjemenki
- četvrtina kašike cimeta
- 1 g ekstrakta vanilije
- 60 ml soka od cijeđene narandže
- 16 grama maslaca od badema
Priprema:
- Dodajte sve sastojke u blender velike brzine, počevši od mlijeka i miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Sok od narandže opcionalno možete dodati kašiku po kašiku na kraju dok ne postignete željenu konzistenciju smoothieja.
- Ako je smjesa i dalje prerijetka, dodajte još smrznutih borovnica, kašiku po kašiku.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.