Jeste li čuli za 'tunakado'? Sendvič za kojim je 'poludio' cijeli svijet
Ponekad se moraš truditi, isprobavati, kombinirati… i kao da ti ništa ne uspijeva. A ponekad se pojavi jednostavno rješenje i uspjeh je zajamčen!
Da, pričamo tu o životu općenito, jer smo svjesni da je jednostavnost i spontanost često najbolji recept za uspjeh. No mislimo istodobno i na hranu. Jer koliko se ponekad chefovi muče oko novog recepta i ništa ne valja, a onda na brzinu slože nekoliko jednostavnih sastojaka, dogodi se neka lijepa čarolija i jelo postane pravi hit. A kad si gladan nisi svoj i jednostavno i brzo rješenje jedino je prihvatljivo...
Upravo to dogodilo se i s jednim ukusnim sendvičem, koji je američki lanac kafića Joe & The Juice proslavio na društvenim mrežama. Sendvič tunakado njihov je slasni izum sastavljen od svega nekoliko ukusnih sastojaka koji se odlično slažu, i sada svi žele napraviti tunakado, odnosno kopirati njihov recept. Kad kažemo 'svi', mislimo i na nas, pa zato donosimo i recept za tunakado sendvič koji će te oduševiti, piše MissGastro.
Radnički se oglasio nakon divljačkog napada Lalatovića: 'Feđa Dudić je gospodin, ponosni smo'
Tunakado sendvič (za 1 poveći sendvič, jednostavno, 8 minuta)
Sastojci:
- hljeb po izboru (preporučujemo sourdough raženi ili polubijeli sa sjemenkama)
- 2 veće šnite
- 1 konzerva tune
- 1 avokado
- 1 paradajz
- majoneza
- prstohvat soli
- maslinovo ulje
- pesto (od bosiljka ili crveni)
- kopar - svježi
- čili papričice – svježe ili ukiseljene
- kiseli krastavci
- kapari
- ljuti umak (tipa tabasco)
[tiktok]https://gastro.24sata.hr/recepti/tunakado-prefini-sendvic-za-kojim-luduje-svijet-28972[/tiktok]
Postupak:
- Prvo pripremi namaz od tune – dobro izmiješaj tunu iz konzerve, majonezu, malo soli i nasjeckani kopar.
- Tostiraj hljeb i na jednu od 2 šnite namaži namaz od tune.
- Na drugu šnitu namaži malo maslinova ulja i/ili pesta od bosiljka ili pak crvenog pesta.
- Avokado nareži na kriške i složi ih na jednu od 2 šnite hljeba. Isto napravi i s paradajzom s tim da su sada zimi puno ukusniji mini paradajzi pa radije koristi njih dok ne počne sezona paradajza.
- Ako voliš ljuto i kiselo dodaj kisele krastavce, čili, ljuti umak… odnosno te sastojke kombiniraj prema svom ukusu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.