Ove namirnice redovno jedu najdugovječniji ljudi na svijetu
![Ove namirnice redovno jedu najdugovječniji ljudi na svijetu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/534558/871x540/salata-djumbir-tikvica-povrce-zdravo-januar2024-pexels.jpg?v1708898067)
'Plavim zonama' nazivaju se područja u kojima ljudi imaju vrlo nisku stopu hroničnih bolesti i gdje je životni vijek duži nego bilo gdje drugo na svijetu.
Postoji pet mjesta na svijetu gdje živi najviše stogodišnjaka, a to su: Barbagia na otoku Sardinia u Italiji, Okinawi u Jpanu, Loma Linda u Kaliforniji, Ikaria u Grčkoj i Nicoya u Kostariki.
Dan Buettner, saradnik časopisa National Geographic, posvetio je život proučavanju najdugovječnijih ljudi i otkrio njihove jednostavne navike.
![Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554776/300x185/tatjana-sojic-admir-glamocak-senad-basic-umri-muski-akrsa-26juli24-9.jpg?v1722022084)
Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima
Stanovnike plavih zona proučava i dr. Michael Greger, stručnjak za dugovječnost, a on je otkrio pet sastojaka koje najdugovječniji ljudi na planeti uvrštavaju u svoju prehranu.
Batat
U Okinawi u Japanu na svakih 100.000 stanovnika dolazi 68 stogodišnjaka. Prehrana stanovnika bogata je škrobnim ugljikohidratima, poput batata. Kako oni pripremaju batat? Jednostavno ga nasjeckaju, dodaju malo maslinovog ulja, začine solju i biberom te zapeku u peći kao ukusan dodatak jelu.
Tikvice
U Nicoyi, Kostarika, tikvice dominiraju u prehrani lokalnog stanovništva. Tikvice su dobar izvor složenih ugljikohidrata, kao i vitamina A, magnezija i kalija. Dan Beutner, koji je skovao izraz 'plave zone', prethodno je govorio o tikvicama, kamenu temeljcu kostarikanske prehrane.
Zbog ove hrane, ljudi koji žive na poluotoku Nicoya u Kostariki imaju dva i pol puta veću vjerojatnost da će doživjeti 92 godine nego ljudi koji žive u Sjedinjenim Državama ili Europi', objasnio je za The Sun.
![Znate li koje namirnice se moraju prati prije kuhanja, a koje ne?](https://storage.radiosarajevo.ba/article/529821/300x185/pranje-povrca-kuhinja-krastavac-paradajz-20jan24.jpg?v1705743301)
Znate li koje namirnice se moraju prati prije kuhanja, a koje ne?
Crni grah
Što se tiče Ikarije u Grčkoj, crni grah je glavna namirnica, prepuna proteina i mikronutrijenata. Često se koristi kao lokalno jelo. Luk i češnjak, kao i komorač (divlji kopar), dinstaju se na maslinovom ulju dok ne omekšaju, a zatim se dodaju crni grah i paradajz sos.
Bademi
Stanovnici Loma Lindija u Kaliforniji vole grickati bademe, glavnu hranu Plave zone koja je bogata antioksidansima, vitaminom E, proteinima i vlaknima, prenosi Story.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.