Ove namirnice redovno jedu najdugovječniji ljudi na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Ove namirnice redovno jedu najdugovječniji ljudi na svijetu
Foto: Pexels / Ilustracija

'Plavim zonama' nazivaju se područja u kojima ljudi imaju vrlo nisku stopu hroničnih bolesti i gdje je životni vijek duži nego bilo gdje drugo na svijetu.

Postoji pet mjesta na svijetu gdje živi najviše stogodišnjaka, a to su: Barbagia na otoku Sardinia u Italiji, Okinawi u Jpanu, Loma Linda u Kaliforniji, Ikaria u Grčkoj i Nicoya u Kostariki.

Dan Buettner, saradnik časopisa National Geographic, posvetio je život proučavanju najdugovječnijih ljudi i otkrio njihove jednostavne navike.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Stanovnike plavih zona proučava i dr. Michael Greger, stručnjak za dugovječnost, a on je otkrio pet sastojaka koje najdugovječniji ljudi na planeti uvrštavaju u svoju prehranu.

Batat

U Okinawi u Japanu na svakih 100.000 stanovnika dolazi 68 stogodišnjaka. Prehrana stanovnika bogata je škrobnim ugljikohidratima, poput batata. Kako oni pripremaju batat? Jednostavno ga nasjeckaju, dodaju malo maslinovog ulja, začine solju i biberom te zapeku u peći kao ukusan dodatak jelu.

Tikvice

U Nicoyi, Kostarika, tikvice dominiraju u prehrani lokalnog stanovništva. Tikvice su dobar izvor složenih ugljikohidrata, kao i vitamina A, magnezija i kalija. Dan Beutner, koji je skovao izraz 'plave zone', prethodno je govorio o tikvicama, kamenu temeljcu kostarikanske prehrane.

Zbog ove hrane, ljudi koji žive na poluotoku Nicoya u Kostariki imaju dva i pol puta veću vjerojatnost da će doživjeti 92 godine nego ljudi koji žive u Sjedinjenim Državama ili Europi', objasnio je za The Sun.

Znate li koje namirnice se moraju prati prije kuhanja, a koje ne?

Znate li koje namirnice se moraju prati prije kuhanja, a koje ne?

Crni grah

Što se tiče Ikarije u Grčkoj, crni grah je glavna namirnica, prepuna proteina i mikronutrijenata. Često se koristi kao lokalno jelo. Luk i češnjak, kao i komorač (divlji kopar), dinstaju se na maslinovom ulju dok ne omekšaju, a zatim se dodaju crni grah i paradajz sos.

Bademi

Stanovnici Loma Lindija u Kaliforniji vole grickati bademe, glavnu hranu Plave zone koja je bogata antioksidansima, vitaminom E, proteinima i vlaknima, prenosi Story.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije