Zdrav život nakon 40-e: Ove tri namirnice čuvaju vaše tijelo i liniju

0
Radiosarajevo.ba
Zdrav život nakon 40-e: Ove tri namirnice čuvaju vaše tijelo i liniju
Foto: maytag.ca / Ilustracija

U procesu starenja, mnogi se suočavaju s izazovima poput usporenog metabolizma, hormonalnih promjena i općeg umora. Ipak, prevencija može biti ključ, a prehrana igra važnu ulogu.

Otac moderne medicine, Hipokrat, naglasio je moć hrane kao lijeka, a posebno žene starije od 40 mogu imati koristi od određenih namirnica koje potiču zdravlje.

Bobičasto voće

Bobičasto voće bogato antioksidansima, može pomoći u hvatanju slobodnih radikala, smanjenju upala te poboljšanju rada srca i mozga. Osim toga, doprinosi unosu vlakana, važnih za zdravo mršavljenje.

Kevin Spacey negirao nove optužbe za seksualno uznemiravanje: "Sve je to bio dio njihovog plana"

Kevin Spacey negirao nove optužbe za seksualno uznemiravanje: "Sve je to bio dio njihovog plana"

Orasi

S omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E i cinkom, orasi pružaju zaštitu od oksidativnog oštećenja, smanjuju upalu te pomažu održavanju zdravih stanica. Ovi orašasti plodovi također su povezani s nižim razinama LDL holesterola, čime se smanjuje rizik od bolesti srca.

Crni grah

Crni grah bogat magnezijem i kalijem, može igrati ključnu ulogu u prevenciji problema povezanih s menopauzom. Ovi minerali su od vitalne važnosti za očuvanje mineralne gustoće kostiju, čime se smanjuje rizik od osteoporoze, posebno kod žena koje prolaze kroz menopauzu, piše Živim.

Stručnjaci naglašavaju važnost zdrave i nutritivno uravnotežene prehrane bez obzira na dob te preporučuju redovito konzumiranje ovih namirnica kako bi se očuvalo cjelokupno zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije