Ovo je top pet namirnica koje će vam ojačati imunitet tokom zime

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je top pet namirnica koje će vam ojačati imunitet tokom zime
Foto: Pexels / Pet namirnica koje će vam ojačati imunitet

Dobar imunološki sistem ključan je za naše opće zdravlje, pružajući odbranu od virusnih infekcija i hroničnih bolesti.

Način života igra važnu ulogu u podršci imunitetu, a prehrana je jedan od najjednostavnijih načina da utječemo na njegovu snagu.

U nastavku, ističemo top 5 namirnica koje imunološkom sistemu pružaju izuzetnu podršku.

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Bijeli luk - superzvijezda među namirnicama koje jačaju imunitet

Bijeli luk sadrži alicin, jedinstveni sumporni spoj s snažnim antibakterijskim, antivirusnim i antimikotskim svojstvima. Osim poticanja imuniteta, bijeli luk ima pozitivan učinak na zdravlje srca i krvnih žila.

Citrusno voće - zimski spasitelji za imunitet:

Limun, narandže, mandarine i grejpfrut bogati su vitaminom C, ključnim za normalno funkcioniranje imunološkog sistema. Osim toga, citrusi sadrže vitamin A i flavonoide s protuupalnim, antikarcinogenim te antioksidativnim svojstvima.

Ovo je pet namirnica koje sadrže više gvožđa nego spanać: Sve su ukusne i zdrave

Ovo je pet namirnica koje sadrže više gvožđa nego spanać: Sve su ukusne i zdrave

Med - tradicionalni saveznik za jačanje imuniteta:

Med ima dugu historiju upotrebe u jačanju imuniteta te posjeduje protuupalna, antivirusna, antibakterijska i antimikotska svojstva. Osim toga, med je bogat nutrijentima poput vitamina C, vitamina B kompleksa, željeza, bakra i mangana.

Kiseli kupus - podrška imunitetu kroz probiotike:

Kiseli kupus, osim što je izvrstan izvor vitamina C, sadrži probiotike koji podržavaju zdravlje crijevne mikrobiote. S obzirom na to da se 70 posto stanica imunološkog sistema nalazi u crijevima, održavanje zdravlja probavnog sistema ključno je za snažan imunitet.

Brokula - riznica nutrijenata za imunološki sistem:

Brokula je niska kalorijska namirnica bogata vlaknima, vitaminima C i A, folnom kiselinom, željezom, magnezijem, kalcijem i drugim mineralima. Sadrži i fitonutrijente s antioksidativnim svojstvima, uključujući sulforafan, koji povoljno djeluje na ravnotežu hormona i ima antikarcinogeno djelovanje.

Uvrstite ove namirnice u svoju prehranu kako biste ojačali imunitet, smanjili rizik od bolesti i ubrzali oporavak u slučaju bolesti. Imajte na umu da je najučinkovitije konzumirati bijeli luk sirov, a citrusi se mogu lako uključiti u različita jela i salate, piše Miss7zdrava.

Također, odaberite med i kiseli kupus kao prirodne saveznike za jačanje imuniteta, dok će redovita konzumacija brokule donijeti brojne nutrijente vašem tijelu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije