Jedno ulje je najbolje za prženje - ovo sigurno niste očekivali

1
Radiosarajevo.ba
Jedno ulje je najbolje za prženje - ovo sigurno niste očekivali
Foto: Pexels / Ilustracija/Prženje

Već se dulje vrijeme avokado opravdano spominje kao koristan saveznik ljudskog zdravlja. Između ostalih benefita nudi više od 14 minerala, esencijalnih aminokiselina, vlakana, vitamina B-kompleksa, vitamina K i još mnogo toga. Osim što ga možemo konzumirati samostalno i kao prilog raznim jelima, ovo voće dolazi u još jednom dragocjenom obliku, a to je ulje.

Iako smo u kuhinji navikli koristiti druga ulja, nekoliko sljedećih primjera kuhanja s uljem avokada moglo bi vas natjerati da se predomislite ubuduće mu osigurate veći prostor na svojim policama.

Marinada

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Zbog svog laganog i svježeg okusa ulje avokada je savršeno za mariniranje mesa, plodova mora i povrća. Najmanje dva sata prije pečenja dodajte ulje avokada svojim omiljenim začinima i marinirajte meso. Za bolji okus marinadu ostavite preko noći.

Prženje

Sjajan savjet: Evo kako ćete lako očistiti mrlje od ulja s odjeće

Sjajan savjet: Evo kako ćete lako očistiti mrlje od ulja s odjeće

Iako je prženje ulja nije uvijek na dobrom glasu jer može postati loše za naše zdravlje zbog hemijske strukture koja se raspada, s uljem avokada to nije slučaj. Dapače, ovo je ulje daleko najsigurnije za prženje na visokoj temperaturi zbog svoje iznimno visoke tačke dimljenja, čak 260 °C, dok maslinovo ima tačku dimljenja na 210 °C. Budući da ima lagan i svjež okus, ulje avokada je savršeno za pirjanje hrane na štednjaku. Stoga, kad sljedeći put naiđete u receptu na maslinovo ulje, pokušajte ga zamijeniti avokadom.

Preljevi

Ulje avokada savršen je način za pripremu preljeva (dressinga) budući da je prepuno zdravih masti. Zamijenite biljno ulje s uljem avokada za preljev za salatu, a po želji dodajte majonezu ili jogurt, limunov sok, češnjak, sol i papar te začine koje volite.

Zdravstvene prednosti

Prešanjem ovog voća dobivamo hranjivo ulje koje je, kao i sam plod, bogato mononezasićenim masnoćama, vitaminima i mineralima koje pruža mnogostruke zdravstvene prednosti. Evo nekoliko njih:

Bogato antioksidansima

Vitamin E, antioksidans kojeg ovo ulje sadrži, pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja.

Apsorpcija hranjivih tvari

Ulje avokada je dobar izvor mononezasićenih masti, koje mogu poboljšati apsorpciju vitamina topivih u mastima (A, D, E i K) i drugih hranjivih tvari iz hrane.

Zdravlje kože

​Lokalna primjena ili konzumiranje ulja avokada može pridonijeti hidrataciji kože i pomoći u smanjenju simptoma psorijaze i ekcema, piše Gloria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije