Nemojte bacati ulje u sudoper ili wc šolju, nego uradite ovo

0
Radiosarajevo.ba
Nemojte bacati ulje u sudoper ili wc šolju, nego uradite ovo
Foto: Pexel / Ilustracija

Ako ostatke pića, supe, umaka i drugih tekućina bacate u sudoper, odlaganje ulja na isti način moglo bi vam se činiti kao sasvim logična stvar.

No, masnoće i ulje mogu uzrokovati ozbiljne probleme vašem odvodu te bi se trebale držati što dalje od njega, kako piše Metro.

Ulja i masti se na kraju zalijepe, nakupljaju se u cijevima i uzrokuju začepljenje. Nakupljene masti također mogu doprinijeti začepljenjima koja dovode do stvaranja otpadnih voda i poplava, što može nanijeti ozbiljnu štetu vašem domu.

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

Umjesto toga, male količine ulja i masti možete baciti u vaše smeće, nakon što se sasvim ohlade. Pokušajte skinuti što više ostataka prije nego što ga stavite na pranje, jer ulje i u vodi od posuđa može stvoriti probleme.

Ako imate veliku količinu ulja ili masti, nemojte je bacati u smeće niti u wc šolju. Budući da je voda daleko gušća od ulja i ne miješa se s njim, ulje u cijevima se i dalje može ohladiti te uzrokovati štetu. Umjesto toga, korisno je imati stare staklenke ili posude za sakupljanje korištenog ulja.

Najbolje je upotrijebiti nešto s poklopcem kako se ne bi izlijevalo i stvaralo nered u vašoj kanti za smeće. Jednostavno staklenku bacite u smeće i ne morate brinuti o mogućim štetama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije