Koje je najbolje ulje za prženje? Ne samo da je izvrsno za tu svrhu nego je i jako zdravo

0
Radiosarajevo.ba
Koje je najbolje ulje za prženje? Ne samo da je izvrsno za tu svrhu nego je i jako zdravo
Foto: Pexel / Ilustracija

Dugo je trajala rasprava o najboljem ulju za prženje, gdje su najčešće spominjani maslinovo ulje, koje su neki smatrali idealnim, dok su drugi izražavali zabrinutost, te repičino ulje, koje su neki nazivali jednim od najnezdravijih.

Suncokretovo ulje također je bilo uključeno u debatu, ali nitko nije bio jednoglasan u svojim preporukama. Kukuruz, sezam i ulje sjemenki grožđa također su se spominjali, ali čini se da nije bilo jednoglasnog stajališta.

Sada se pojavljuje novo ulje koje nije bilo spomenuto u popularnim listama - ulje avokada. Postalo je popularno zbog paleo prehrane, a ističe se visokom tačkom dimljenja, čineći ga izvrsnim za kuhanje i prženje.

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Međutim, postoji jedan "kvaka" - cijena. Ulje avokada još uvijek nije široko dostupno jer je proizvodnja ograničena. No, pobornici paleo prehrane i neki nutricionisti zagovaraju ideju da bi se to moglo promijeniti.

Zašto nutricionisti cijene ulje avokada? Ono je bogato jednostruko nezasićenim masnoćama, omega-9 masnim kiselinama, vitaminom E kao protuupalnim antioksidansom te luteinom koji poboljšava vid, piše Slobodna Dalmacija.

Naučno je dokazano: Povremeni post dovodi do gubitka kila samo ako pratite jedno pravilo

Naučno je dokazano: Povremeni post dovodi do gubitka kila samo ako pratite jedno pravilo

U usporedbi s maslinovim uljem, ulje avokada sadrži više fitosterola, steroida koji smanjuju LDL holesterol, a ti spojevi ostaju stabilni čak i pri visokim temperaturama, što čini ulje avokada odličnim izborom za prženje s tačkom dimljenja od 250 stepeni za nerafinirano i 271 za rafinirano ulje.

Međutim, zbog visoke cijene, preporučuje se da ga koristite u salatama i kao dodatak kuhanom povrću dok se ne postigne šira proizvodnja. Alternativno, za prženje možete koristiti i sojino ulje, ako nije problem s genetski modificiranim organizmima (GMO). Dobar izbor može biti i tradicionalno suncokretovo ulje, koje ima solidnu tačku dimljenja te pruža vitamin E i omega-6 masne kiseline.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije