Naučnici imaju dokaze: Ovo sprječava gubitak pamćenja i kognitivno starenje

3
Radiosarajevo.ba
Naučnici imaju dokaze: Ovo sprječava gubitak pamćenja i kognitivno starenje
Foto: Pexels / Ilustracija

Nova studija koju je vodio naučni tim iz Mass General Brighama, integriranog zdravstvenog sistema iz Massachusettsa u SAD-u, otkriva da bi multivitamini mogli igrati ključnu ulogu u očuvanju kognitivnih funkcija u čovjekovoj starijoj dobi.

Više od 5000 sudionika starijih od 60 godina podvrgnuto je osobnim kognitivnim testovima tokom dvije godine, primajući različite kombinacije dodataka, od ekstrakta kakaovca, multivitamina do placeba. Rezultati su pokazali značajno poboljšanje ukupnih kognitivnih vještina i značajno poboljšanje epizodnog pamćenja među onima koji su uzimali dodatke prehrani.

Kognitivni pad je među glavnim zdravstvenim problemima za većinu starijih osoba, a dnevni dodatak multivitamina ima potencijal kao privlačan i pristupačan pristup usporavanju kognitivnog starenja, ističe Chirag Vyas, psihijatar iz navedene američke ustanove.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Udruživanjem podataka iz nove studije s meta-analizom dviju prethodnih studija koje su uključivale 4630 osoba starijih od 60 godina, naučnici su primijetili superiorne rezultate u kognitivnim i memorijskim testovima među onima koji su uzimali dodatke prehrani. Sve u svemu, kombinirana analiza 5203 sudionika sugerira da bi multivitamini mogli usporiti kognitivno starenje u prosjeku za dvije godine u usporedbi s placebom (ne uzimanjem nikakvih dodataka prehrani). Rezultati su objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, piše Science Alert.

Meta analiza tri odvojene kognitivne studije pruža snažne i dosljedne dokaze da dnevno uzimanje multivitamina, koji sadrži više od 20 esencijalnih mikronutrijenata, pomaže u sprječavanju gubitka pamćenja i usporava kognitivno starenje, kaže Vyas.

Spavate li vi ovako: Ovaj položaj spavanja potiče nastanak bora i ubrzava starenje

Spavate li vi ovako: Ovaj položaj spavanja potiče nastanak bora i ubrzava starenje

Iako studija ne utvrđuje direktan uzrok i posljedicu, ona naglašava potencijalne zdravstvene prednosti određenih dodataka prehrani, izazivajući zaključke prethodnih istraživanja. Značajno je da su sudionici, uglavnom bijelci ne-Hispanjolci, bili stariji od 60 godina, što zapravo zahtijeva daljnja istraživanja kako bi se utvrdile koristi i za druge demografske grupe.

Unatoč pozitivnim nalazima, autori studije priznaju potrebu za dubljim istraživanjem specifičnih vitamina i minerala koji su odgovorni za opažene kognitivne dobrobiti.

Sada je ključno razumjeti mehanizme pomoću kojih dnevni unos multivitamina može zaštititi od gubitka pamćenja i kognitivnog pada s fokusom na stanje prehrane i druge čimbenike povezane sa starenjem, kaže wepidemiolog Howard Sesso iz bolnice Brigham and Women's u Massachusettsu.

Uz porast neurodegenerativnih bolesti, studija predlaže jednostavan i pristupačan način smanjenja rizika od tih stanja. Cilj naučnika je proniknuti u temeljne mehanizme koji stoje iza odnosa između multivitamina i kognitivnih sposobnosti u svojim budućim istraživanjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije