Jeste li čuli za 'lažni post'? Profesor otkriva koje namirnice mogu da zavaraju tijelo

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za 'lažni post'? Profesor otkriva koje namirnice mogu da zavaraju tijelo
Foto: Pexels / Ilustracija

Koncept takozvanog lažnog posta smanjuje trbušnu masnoću i potiče regeneraciju stanica.

Za razliku od tradicionalnog posta, još uvijek smijete jesti relativno veliku količinu hrane. To se radi kako bi se spriječio gubitak mišićne mase.

Lažni post je poseban oblik unosa hrane koji je razvio italijanski naučnik i gerijatrijski istraživač profesor Valter Longo koji predaje i provodi istraživanja na Univerzitetu Južne Kalifornije u SAD-u.

Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu

Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu

Princip je vrlo jednostavan

Pet dana u sedmici unos hrane smanjuje se na oko pola količine kalorija koje se obično konzumiraju. Prvi dan djeluje kao svojevrsni prijelazni dan, gdje je dopušteno oko 1.100 kalorija, a sljedeća četiri dana oko 800 kalorija, piše thehealthsciencesacademy.

Tokom lažnog posta može se jesti samo hrana na biljnoj bazi kao što su zelena salata, povrće, orašasti plodovi, maslinovo ulje i biljni izvori proteina poput mahunarki. Šećer, bijela riža, hljeb, tjestenina i svi životinjski proizvodi su zabranjeni.

To je zato što konzumiranje životinjskih proteina daje tijelu signal "rasta", dok se za post kaže da čini upravo suprotno.

Zdrav život nakon 40-e: Ove tri namirnice čuvaju vaše tijelo i liniju

Zdrav život nakon 40-e: Ove tri namirnice čuvaju vaše tijelo i liniju

Cilj posta je omogućiti stanicama da se odmore od rasta, jer u tom stanju postoje zdravstvene koristi. Tijelo razgrađuje stari i neispravan stanični materijal i reciklira ga. Osim toga, nivo inzulina i hormon rasta IGF-1 održavaju se niskima tokom lažnog posta, što bi potencijalno moglo usporiti proces starenja, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije