Recept kojim se ponosi cijela nacija: Probajte punjene paprike na makedonski način
Ovo makedonsko jelo jedno je od omiljenih u regionu, jer se brzo sprema, a toliko je ukusno da ćete polizati prste.
Ideja za ručak nikad dosta. Iako na Internetu postoji mnogo recepata najbolji su oni isprobani, dobro poznati, koji mame uzdahe i čine da poslije njih možete samo da legnete u krevet i odmorite.
Ukoliko volite jaka, aromatična jela, punjene paprike su sigurno često na vašem meniju. Ipak, postoji jedan, pomalo zaboravljen recept, koji će vam probuditi sva čula i učiniti da postane jedno od omiljenih jela u vašoj porodici.
Poslušajte himnu Bosne i Hercegovine u punoj Skenderiji protiv Hrvatske
U pitanju su punjene parike na makedonski način, jedno od jela kojima se ova nacija godinama unazad ponosi. Pa da krenemo, evo šta vam treba i kako se ovo preukusno jelo sprema.
Potrebno je:
- 10 crvenih paprika roga
- 400 grama mljevenog mesa
- 100 grama riže
- 3 glavice crvenog luka
- 2 mrkve
- 2 čena bijelog luka
- suhi začin
- biber
- paradajz
Paprike operite pa uklonite peteljku i sjemenke, pa sa obje strane zasijecite tako da dobijete 'x'. Zatim na tiganju propržite luk i mrkvu koje ste prethodno izbledirali, pa dodajte meso i začine, a poslijee nekoliko minuta i rižu. Nakon 15 minuta isključiti i puniti paprike, piše Glossy.
Redati ih u šerpu, pa dodajte vodu tako da dođe do polovine paprika. Kuhajte na ringli oko pola sata, a potom zagrijte rernu i ostavite da se zapeče još oko pola sata.
S vremena na vrijeme provjerite da li ima dovoljno tečnosti, ako nema dodajte malo vode, a možete po ukusu i kuhani paradajz. Kad su lijepo pečene isključite i služite. Prijatno.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.