Kada beba može sama držati flašicu i kako joj u tome pomoći

Radiosarajevo.ba
Kada beba može sama držati flašicu i kako joj u tome pomoći
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Iako hranjenje bebe stvara posebnu emotivnu vezu, roditelji jedva čekaju da ona postane sposobna da sama drži svoju flašicu.

Kako bi dostigla ovaj stadijum, važno je da prije toga razvije motoričke vještine, koordinaciju i snagu, naročito u gornjem dijelu tijela.

Kako se svaka beba razvija sopstvenim tempom, ne može se tačno predvidjeti u kom periodu će ona uspjeti sama da drži bočicu. Dok neki mališani razviju ovu vještinu već sa šest mjeseci, nekima je potrebno deset ili više.

Neki znaci vam mogu pokazati da je beba spremna da drži bočicu:

- Može sama da sjedi (što se obično dešava između četvrtog i sedmog mjeseca )

- Može sama da dohvati predmete

- Možda počinje sama da hvata bočicu tokom hranjenja

Nikada nemojte ostavljati flašicu u bebinim ustima ležeći. Može se prejesti, ugušiti od previše tečnosti. Također, pri ovome može doći i do infekcija uha.

Kako pomoći bebi da sama drži flašicu?

- Stavite bebine ručice na flašicu dok je hranite. Pustite je da skloni ruke ukoliko ne želi, ali pokušajte ponovo nakon nekoliko minuta.

- Nemojte previše napuniti flašicu, jer beba vjerovatno neće imati snage da je dugo drži. Možete vježbati i s praznom bočicom.

- Neka se dijete igra igračkama dok sjedi. Vjerovatno će ih približavati ustima, što razvija koordinaciju i snagu potrebnu za hranjenje.

- Neka beba redovno ima periode ležanja na stomaku, kako bi ojačala gornji dio tijela.

Kada beba počne sama da drži flašicu, budite sigurni da ste osigurali sve mjere opreza. Ne ostavljajte nikada samu bebu dok jede, naročito ne u krevetu.

Uvijek gledajte dijete kada jede i slušajte zvuke. Sigurno ćete čuti ukoliko nešto ne bude u redu, piše Yumama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije