Čaroban trik: Ovaj način držanja umiruje bebu u trenu

Radiosarajevo.ba
Čaroban trik: Ovaj način držanja umiruje bebu u trenu
Foto: Twitter / Držanje bebe

Grčevi kod beba nešto je što jednostavno treba preživjeti.

Naravno, neke bebe nemaju grčeve, a nemirne su, a ako ih tvoja beba ima, tražit ćeš postoji li ipak način na koji ih možeš ublažiti i olakšati bebi, ali i sebi.

Mnoge mame savjetuju trik koji se još naziva i "čarobnim držanjem bebe", odnosno načinom na koji držiš bebu koji će smiriti bebu kao čarolijom, piše Miss mama.

Prema knjizi "Ženska umjetnost dojenja"' (The Womanly Art of Breastfeeding), koju je izdala The La Leche League International, "čarobno držanje bebe" izraz je koji se koristi kad se govori o nošenju bebe za smirivanje grčeva.

"Ovo se koristi kao tehnika za smirivanje svake dobro uhranjene, ali nemirne bebe", napisali su autori.

Nakon što je udruga objavila ovaj trik na Facebooku, jedna mama napisala je da ovakvo držanje bebe pomaže i kad beba štuca.

Kako držati bebu u položaju"'majmun na grani"?

Najprije stavi bebu leđima na svoja prsa da obje gledate prema naprijed, zatim stavi lijevu ruku preko bebinog desnog ramena i primi njezino desno bedro svojom lijevom rukom. Tvoja beba bi trebala ležati na trbuhu na tvojoj lijevoj podlaktici s rukama svaka na svojoj strani.

Tvoja nadlaktica i rame, koji su ti sad bliže prsima, trebali bi sigurno pridržavati bebinu glavicu i vrat. Kad ovako držiš bebu, desna ruka ti je slobodna, možeš ju staviti između bebinih nogu za dodatnu potporu ili joj masirati leđa nježno je ljuljajući.

Neke mame ovako drže bebu kako bi im bila bliže prsima, a neke je drže malo udaljenije od tijela. Ali sve mame koje su isprobale ovo, tvrde da u trenu smiruje nemirnu bebu, čak i novorođenče. Ovaj način držanja mame zovu "majmun na grani" i neke druge izraze, ovisno odakle su. Svakako vrijedi isprobati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije