Jeste li znali: Koje je najopasnije mjesto u kući za spavanje bebe

Radiosarajevo.ba
Jeste li znali: Koje je najopasnije mjesto u kući za spavanje bebe
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Najopasnije mjesto na kojem beba može spavati je kauč, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics.

Između 2004. i 2012. u SAD-a zabilježeno je 9.000 smrtnih slučajeva kod djece za vrijeme spavanja, a od toga se skoro 13 posto dogodilo dok su djeca spavala na kauču. Većina je bila mlađa od tri mjeseca.

Autori studije otkrili su još neke rizične faktore: djeca su najvjerovatnije spavala s još jednom osobom na kauču, bili su na boku ili na trbuhu. Istraživači su naglasili da spavanje na kauču nije preporučljivo čak ni za kratki odmor.

Američka akademija pedijatara dala je preporuke za sigurno spavanje djece i smanjivanje rizika od smrti u kolijevci (SIDS):

1. Beba uvijek treba spavati na leđima radilo se dnevnom ili noćnom spavanju (nemojte se brinuti ako je vaše dijete dovoljno veliko i samo se okreće na trbuh tijekom spavanja).

2. Dojenčad treba spavati na čvrstoj i ravnoj površini u krevetiću ili kolijevci koja zadovoljava sve uvjete sigurnosti. Nikad nemojte stavljati dijete da spava na kauču ili vodenom krevetu.

3. Sve mekane objekte uključujući igračke, jastuke i obloge, maknite iz krevetića.

4. Najsigurnije mjesto za spavanje je kolijevka ili krevetić koja je smještena u istoj prostoriji u kojoj vi spavate.

Još neki savjeti za smanjenje rizika od smrti u kolijevci su: održavanje ugodne temperature u prostoriji, ne pušite u blizini djeteta ili u bilo kojoj prostoriji u kojoj dijete boravi, piše Miss mama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije