Savjeti / Mališani u vrtiću: Kako reagovati ako neko dijete udari vaše

02. 07. 2020. u 17:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kada je naše dijete povrijeđeno, bez obzira na okolnosti, to će odmah probuditi zaštitnički instinkt. Pa tako i ako se to desi u vrtiću.

I sigurno ćete pomisliti da su krivi roditelji drugog djeteta, ili pak vaspitačica.

To je razumljivo, ali prvo trebate imati na umu da je važno ne reagirati bijesno jer zamislite samo kako bi to izgledalo u očima trogodišnjaka, piše Yumama.

Posmatrajte iz dječije perspektive

Znamo da mališani nisu poznati po samokontroli. Dijete često može osjećati nešto što će ga pogurati ka agresivnom ponašanju, a ni oni ni mi ne razumijemo zašto. Baš zato je važno da odrasli budu u blizini.

Iako je vama sasvim normalno da reagujete impulsivno kada se desi neka ovakva situacija, važnije je da djetetu pokažete da to nije prihvatljivo ponašanje.

Moramo imati na umu da i naša, ali i tuđa djeca, uvijek gledaju. Oni zaista obraćaju posebnu pažnju na to kako mi reagujemo, naročito u stresnim situacijama. Kad trogodišnjak koji je udario drugara pred sobom vidi odraslog kako "ludi", neće tako naučiti ono što je potrebno.

Ostanite smireni

Ako roditelj napadača ne reaguje, možete vi. Pitajte svoje dijete da li je dobro, jer mu je sigurno teško u tom momentu. Mirno se obratite i drugom djetetu i recite da je povrijedio vašeu kćer ili sina. Na ovakav način podstaći ćete i vaspitačicu i drugog roditelja da urade nešto. Vaša mirna reakcija pokazaće djeci da će sve biti pod kontrolom.

Ako bude sjledećeg puta...

Iako ste reagovali mirno, važno je da budete spremni na to da se slična stvar može ponoviti. Ako se ponovi, onda postoji malo ozbiljniji problem. Svako dijete u vrtiću treba da se osjeća sigurno, a loše ponašanje odraslih im to neće obezbjediti.

Ukoliko se situacija dogodi ponovo, važno je da razgovarate mirno o svemu. Porazgovarajte s vaspitačicom i ispričajte šta vas brine. Pitajte ih koji su to njihovi koraci u rješavanju problema. Važno je da oni porazgovaraju i s roditeljima tog djeteta i ukažu im na to da se ovakav problem mora riješiti.

Naravno da će se većina roditelja naći u ovakvoj situaciji nekada i da će imati potrebu da fizički i emotivno zaštiti svoje dijete. Zato je važno da znamo na koji način da reagujemo i riješimo situaciju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA