Kad svi nešto savjetuju: 10 mitova koje ćete čuti o roditeljstvu

Radiosarajevo.ba
Kad svi nešto savjetuju: 10 mitova koje ćete čuti o roditeljstvu
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Iako su većinom dobronamjerni, često ćete od ljudi oko sebe čuti kako i šta treba da radite sa svojom bebom.

Nane, tetke, rođaci, komšinice... svi oni imaju savjete. Neki su netačni, a mi smo izdvojili one koje mladi roditelji obično dobijaju od okoline.

1. Beba se mora kupati svakog dana

Bebe se razlikuju od odraslih. One se ne znoje na isti način, nemaju neprijatan miris, tako da ih možete kupati na dva - tri dana. Ako ipak više volite svakodnevno kupanje, potrudite se da redovno hidrirate njenu kožu.

2. Beba treba spavati u tihoj i zamračenoj sobi

Kao i odrasli - postoje bebe koje se lako bude, dok ima i onih kojima ne smetaju ni svjetlost ni tiši zvukovi u pozadini. Za vas je mnogo lakše da je naučite da spava s tim, jer ćete onda moći da je uspavate u različitim situcijama.

3. Visoka temperatura se skida alkoholom

Ovo je potpuno netačno. Uz to, ovo nije bezbjedno jer koža može upiti taj alkohol. Kod povišene temperature se uvijek obratite ljekaru.

4. Ne uzimaj bebu u ruke kada plače, razmazićeš je

Bebe koje nemaju četiri mjeseca imaju svoje taktike umirenja, poput sisanja ili povijanja. Kada je uzmete u ruke pokazujete joj da ste tu da joj pomognete i brinete se o njoj.

5. Bebama treba noću menjati mokre pelene

Nije strašno ako beba ostane mokra tokom noći, jer je urin sam po sebi sterilan, a današnje pelene jako dobro upijaju. Ipak, nemojte dozvoliti da se beba ukaki i tako ostane duže, jer može doći do urinarne infekcije.

6. Morate svakodnevno sterilisati flašice i cucle

Naravno da ćete ih sterilisati čim ih izvadite iz pakovanja. Nakon toga je dovoljno prati ih sapunom i vodom. Bebe mnogo više dolaze u dodir sa bakterijama u okolini nego zato što niste sterilisali cucle.

7. Beba treba spavati na stomaku

Za bebu je najsigurnije da spava na leđima. Nekada u prošlosti ljekari su se plašili da beba može da se zagrcne pljuvačkom ako leži na leđima ili na strani, međutim, sada stručnjaci ne misle na taj način.

8. Dodavanje cerealija u mlijeko će produžiti bebin san

Nemojte uvoditi čvstu hranu prije petog, šestog mjeseca. Studije su pokazale da će beba teže spavati ako joj prije četvrtog mjeseca dajete čvrstu hranu, a uz to se pokazalo da postoji i mogućnost od gojaznosti kasnije u životu.

9. Važno je strogo pratiti raspored ishrane

Pratite šta beba traži, jer ona ima jasne unutrašnje pokazatelje kada je gladna, a kada sita. Strogim rasporedom možete loše uticati na navike koje su urođene.

10. Djeci su potrebne cipele s jakim đonom

Obično se preporučuje da bebe što više hodaju bose, jer one koriste svoje prstiće za dohvatanje površine. Kada idete napolje, najbolje je da nabavite cipele koje dobro prijanjaju uz taban, a tvrđi đon može previše da kliza, piše Yumama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije