10 stvari zbog kojih mame brinu, a zapravo su bezazlene

Radiosarajevo.ba
10 stvari zbog kojih mame brinu, a zapravo su bezazlene
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ukoliko ste kod svojih novorođenih mališana primijetili nešto od ovoga, najvjerovatnije nema previše razloga za brigu.

1. Beba se trza

Mame počnu da paniče kada njihova beba napravi nagli pokret, zakoluta očima ili se tokom spavanja trza. Sve su to posljedice nezrelosti nervnog sistema i obično se gube do šestog mjeseca života. Naravno, to ne znači da je razvoj nervnog sistema završen, već da beba počinje da pravi voljne pokrete umjesto refleksnih.

2. Bebina termoregulacija

Novorođene bebe ne mogu regulisati temperaturu svog tijela pošto njihova termoregulacija još ne funkcioniše kako bi trebala. U prvih mjesec-dva treba da vodite računa o tome je li bebi vruće ili joj je hladno i da u skladu s tim poduzimate određene mere. Srećom, tijelo novorođene bebe ima oko 15 posto masnog tkiva, tako da je ona na neki način zaštićena od gubitka topline.

3. Beba lako dehidrira

Tijelo odraslog čovjeka sastoji se od 52 do 65 posto vode, dok je taj postotak kod beba znatno viši - 75 do 85 posto. Osim toga, bebe mnogo brže dehidriraju nego odrasli. Zašto? Zato što je proces razmjene materija (metabolizam) u njihovom organizmu čak četiri puta brži nego kod odraslog čovjeka i one mnogo brže dišu.

4. Beba ne vidi na daljinu

One u početku ne vide dalje od vašeg lica, i to kada im se dosta približite. Vremenom će se očne jabučice vaše bebe namjestiti kako treba, rožnica će sazreti, pa će se i njeno vidno polje proširiti.

5. Beba često štuca

Većina beba počne da štuca još dok je u maminom trbuhu. Ovo se događa kao posljedica spazma dijafragme koja na taj način počinje da 'priprema' mala pluća za disanje. Učestalo štucanje se nastavlja još nekoliko mjeseci nakon rođenja, pošto dijafragma još uvijek nije sposobna u potpunosti  kontrolisati protok zraka. Ne brinite, štucanje za bebu nije neugodna pojava, već je oslobađa viška zraka.

6. Beba jede na 2-3 sata

Mala beba je stalno gladna i mame se uglavnom osjećaju kao da ništa drugo ne rade osim što doje ili pripremaju adaptirano mlijeko. To će trajati sve dok se njihov mali želudac ne proširi toliko da bi mogao prihvatiti veću količinu hrane koja će ih drže držati sitima. Oko prvog rođendana bebin želudac će dostići trećinu svoje konačne veličine.

7. Bucmasti obrazi

Da bi mogla pravilno da sisa, bebini obrazi su 'postavljeni' slojevima masnog tkiva, što svaku bebu čini neodoljivo slatkom. Zadatak ovog masnog tkiva jeste da pomogne vilici da se pomiče tokom sisanja, dok beba ne nauči pravilno da miče jezik i guta.

8. Preklopljene uši

Ovo je naročito osjetljivo pitanje za mame. Bebine mekane i savitljive uši preklopljene su i sve se one plaše da će njihovo dijete ostati klempavo. Neke mame bebi čak stavljaju kapicu, iako je napolju 40 u hladu, samo da bi izbjegle katastrofu. Nema razloga za paniku, jer će nakon nekoliko nedjelja bebine uši postati čvršće i same će se namjestiti na pravo mesto.

9. Nisu se još razvili kukovi

Kod novorođenih beba, kugla bedrene kosti nije načinjena od koštanog tkiva, već od hrskavice. Bebi treba vremena da razvije kukove. Kontrola kukova kod ortopeda obavezna je u prva tri mjeseca bebinog života.

10. "Rupe" na glavici

Svaka novorođena beba na glavici ima fontanele - mjesta na kojima se kosti lobanje još uvijek nisu spojile. Priroda ne dozvoljava da se ove kosti spoje da bi tokom porođaja bebina glava sigurno, bez oštećenja, mogla proći kroz porođajni kanal. Nekoliko mjeseci nakon rođenja one počinju da se spajaju, da bi se ovaj proces završio oko prvog rođendana, prenosi Espreso.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije