Mnogi se pitaju: Smije li beba jesti sladoled i koja je izvrsna alternativa

Radiosarajevo.ba
Mnogi se pitaju: Smije li beba jesti sladoled i koja je izvrsna alternativa
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Sladoled je jedna od omiljenih ljetnjih poslastica i vaša beba sigurno će pružati ruke kada vidi vas kako uživate u šarenom slatkišu.

Također, neki roditelji smatraju da je sladoled odlično 'pomagalo' kada bebi niču zubići. Međutim, da li je sladoled dobar izbor?

Univerzalno pravilo je da, bilo šta što je upakovano i napravljeno u fabrici, odnosno procesuirano, nije nešto što želite da date vašoj bebi.

Što proizvod ima više šećera, soli ili masti, više je rangiran na listi naminica koje treba izbegavati. Postoji opasnost da kupovni sladoled sadrži mnogo naminica koje nisu namenjene bebama, kao što su, na primer, visokofruktozni kukuruzni sirupi.

Osim opasnosti od prekomjerne doze šećera, druga stvar koja može škoditi bebi je temperatura sladoleda - koja je prehladna.

Na primjer, majčino mlijeko je temperature oko 37 stepeni Celzijusevih, i to je temperatura koju trebaju imati i adaptirano mlijeko, kao i kašice. Zato ledeni sladoled može biti preveliki šok za njen organizam.

Ali ono što je dobra stvar je da sladoled uvijek možete napraviti kod kuće i izbjeći sve neželjene sastojke i temperature, piše Yumama.

Potrebno vam je:

- 500 grama bobičastog voća po izboru (možete uzeti zaleđeno - vaš sladoled će imati bolju teksturu, a ostali sastojci će 'smlačiti' temperaturu voća)
- 500g grčkog jogurta
- kašika meda (za bebe starije od godinu dana)

Sve sastojke je potrebno izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom i rashladiti u frižideru ukoliko je potrebno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije