Savjeti / Nije bauk: 10 trikova koji će vam pomoći da dijete naviknete na tutu

21. 05. 2020. u 17:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Odluka da je došlo vrijeme da svoje dijete naučite na tutu najlakši je dio posla. Teški dio je to provesti u praksu.

Da biste što lakše i brže prošli kroz proces, stručnjaci su za vas izdvojili nekoliko savjeta, piše Yumama.

Budite spremni za proces navikavanja

Navikavanje na tutu zahtjeva vremena i energije. Sezona proljeće/ljeto je idealna za to, jer toplije vrijeme znači manje odjeće, i više odmora i dužih dana.

Isprobajte pelena-gaćice

Postoje proizvodi koji olakšavaju proces navikavanja na tutu, a jedan od njih su i jednokratne pelena-gaćice koje se lako navlače i skidaju.

Predstavite djetetu tutu što prije

Čim vaše dijete pokaže prve znakove spremnosti kao što su zainteresovanost za toalet, bar dva sata suhe pelene i slično, treba da mu pokažete tutu. Demonstrirajte kako ona funkcioniše i bilo bi dobro da dijete ima osjećaj da je tuta njegova. Iz tog razloga dajte mu je kao poklon i izlijepite na nju omiljene stikere vašeg mališana.

Dijete treba da se oseća udobno na tuti

Cijeli proces navikavanja ne bi trebalo da bude stresan za dijete, zato bi trebalo da idete korak po korak. Počnite tako što ćete dijete naučiti da samo podigne hlačice, da pere ruke, kao i da pomalo sjedi na tuti prije nego što počne da je koristi.

Ostanite pozitivni i strpljivi

Uvijek ostaniti pozitivni i strpljivi - navikavanje na tutu zahtjeva vrijeme i neuspjesi su neminovni. Pohvale i nagrade mogu biti od pomoći. Držite djecu motivisanom tokom svake faze koju budu prolazili.

Budite dosljedni

Jednom kada svom detetu skinete pelene, nema povratka. Mala djeca prolaze kroz proces navikavanja brže ukoliko se nakon pelena-gaćica ne vraćaju ponovo na obične pelene.

Koristite interaktivni pristup

Kako biste održali interes djeteta, koristite interaktivne pristupe, kao što su igrice, snimci, pjesmice, knjige...

Igrajte timski

Dok se vaše dijete navikava na tutu, svi u porodici bi trebalo da učestvuju.

Uvijek nosite tutu sa sobom

Ukoliko izlazite na duže iz kuće ili idete na putovanje, trebalo bi da nabavite prenosivu tutu. Na taj način nećete praviti pauze u procesu navikavanja, što je izuzetno važno. Nema prekida.

Koristite motivacione nagrade

Male nagrade mogu biti vrlo podsticajne. To ne mora biti ništa krupno, a djeci će svakako značiti i tako će lakše upamtiti šta treba da urade svaki idući put.

NEMA KOMENTARA