Nekoliko razloga zašto bi dijete trebalo da raste uz kućnog ljubimca

Radiosarajevo.ba
Nekoliko razloga zašto bi dijete trebalo da raste uz kućnog ljubimca
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Psiholozi smatraju da briga oko životina smiruje i usrećuje čovjeka, posebno kada su u pitanju psi i mačke koji itekako pokazuju privrženost svom vlasniku.

Iako se neki roditelji pribojavaju da bi prisustvo životinje u domu moglo imati štetne utjecaje na dijete, razloga za to nema. Evo nekoliko razloga zašto je dobro da dijete odrasta uz ljubimca.

Odgovornost

Djeca koja imaju kućne ljubimce razvijaju osjećaj za odgovornost. Kućni ljubimci trebaju stalnu brigu i njegu, zato briga oko ljubimca uči dijete empatiji i osjećajnosti. Ipak, računajte na to da upravo vi morate biti dobar primjer djetetu.

Samopouzdanje

Zajedno sa odgovornošću, uz ljubimca dijete jača i samopouzdanje. Kada su djeca uspješna u brizi oko ljubimca, ponosni su na sebe i osjećaju se dobro. To im jača samopouzdanje.

Manja sklonost alergiji i astmi

U posljednje vrijeme kod djeca se sve češće javljaju različiti oblici alergija. Mnoga su naučna istraživanja pokazala kako djeca koja odrastaju uz ljubimce imaju manje šanse od razvoja alergije i astme. Izložena životinjskim dlakama djeca jačaju imuni sistem i imaju čak dvostruko manje šanse da kasnije razviju jaku alergiju.

Također, vježba i igra, smirenost kod djece te oslobađanje od stresa neke su od prednosti odrastanja djece uz ljubimce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije